Autor obrázku: jdolenga

Americká kuchyně

Autor obrázku: John Seb Barber

Země hamburgerů, hranolků a sendvičů. Tak má v podvědomí většina lidí americkou kuchyni. Jenže Amerika, to není jen hromada přepáleného tuku a rychlého občerstvení. Když si uděláme seznam všeho, co je americká kuchyně, žasneme, že ji vlastně milujeme.

Je zvláštní, že i když většina z nás ví, že jsou hamburgery, hranolky, hot dogy i kola věci nejen nezdravé, ale silně tučné a málo výživné pro organismus, stejně je většina z nás ráda jí. Důvodů je několik. Jednak je to rychlé a syté jídlo, které seženete během pár minut a také jej můžete sníst prakticky kdekoli. A také je propagováno pomalu na každém rohu.

Co je a není americké

Hovoříme-li o americké kuchyni, musíme přiznat, že taková ta jmenovaná americká klasika vlastně americkou ani není. Hamburger přivezli námořníci z německého Hamburku, původ hranolek vede spor mezi USA a Francií a často konzumovaný sendvič je vlastně anglické jídlo.

Ale nemůžeme Američanům vše zazlívat. Pravdou je to, že většina současných Američanů jsou vlastně potomky Evropanů či jiných národů. A navíc z Ameriky se do světa dostali velmi důležité a v dnešní době snad nepostradatelné plodiny, jak brambory a také kukuřice a rajčata.

Americká kuchyně se dále dělí na jednotlivé oblasti a jídlo se tedy může lišit. Avšak alespoň můžeme jmenovat základní suroviny, které tvoří pravý ráz této kuchyně. Mimo uvedené brambory, kukuřici a rajčata je to maso – hovězí, kuřecí, často také vepřové i jehněčí. Používají se arašídy a arašídové máslo, což je spíše pomazánka. Nechybí fazole, mořské plody i ryby, rýže, avokádo, kapary, mandle a třeba jablka.

Američané jsou milovníky masa. Často grilují a pořádají barbecue party pro svoji rodinu, přátelé, kolegy a sousedy. Častým jídlem, nejen na gril party jsou steaky a různé variace opečených plátků masa podávaných se zeleninou a také opečenými bramborami. Brambory se pečou ve slupce a poté se někdy ještě smaží. Jsou to, nám známé americké brambory, i když úprava, která se podává ve většině restaurací, jsou spíše silné bramborové hranolky, či smažené čtvrtky

Autor obrázku: jdolenga

Krocan

Den díkůvzdání by nebyl bez krocana. Každá správná americká hospodyňka se chce vytáhnout vždy s tím nejlepším. Čím větší, tím lepší. Musí mít také správnou barvu, povrch musí být lesklý, křupavá kůrčička a uvnitř perfektně propečené, měkké a na jazyku se rozpadající se maso. Podává se většinou se sladkými bramborami, tzv. batáty.

Smažená křidélka

Z Ameriky k nám „dolétly“ kuřecí obalovaná a smažená křidélka. Jejich konzumace je tak trochu spojena i se zábavou, než jen pocitem najíst se.

Zapečené makarony se sýrem

A nejen makarony, ale i mnoho dalších druhů těstovin se zapéká spolu s výrazným sýrem, jako je gouda nebo cheedar.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *