Americká kuchyně
Americká kuchyně
Země hamburgerů, hranolků a sendvičů. Tak má v podvědomí většina lidí americkou kuchyni. Jenže Amerika, to není jen hromada přepáleného tuku a rychlého občerstvení. Když si uděláme seznam všeho, co je americká kuchyně, žasneme, že ji vlastně milujeme.
Je zvláštní, že i když většina z nás ví, že jsou hamburgery, hranolky, hot dogy i kola věci nejen nezdravé, ale silně tučné a málo výživné pro organismus, stejně je většina z nás ráda jí. Důvodů je několik. Jednak je to rychlé a syté jídlo, které seženete během pár minut a také jej můžete sníst prakticky kdekoli. A také je propagováno pomalu na každém rohu.
Co je a není americké
Hovoříme-li o americké kuchyni, musíme přiznat, že taková ta jmenovaná americká klasika vlastně americkou ani není. Hamburger přivezli námořníci z německého Hamburku, původ hranolek vede spor mezi USA a Francií a často konzumovaný sendvič je vlastně anglické jídlo.
Ale nemůžeme Američanům vše zazlívat. Pravdou je to, že většina současných Američanů jsou vlastně potomky Evropanů či jiných národů. A navíc z Ameriky se do světa dostali velmi důležité a v dnešní době snad nepostradatelné plodiny, jak brambory a také kukuřice a rajčata.
Americká kuchyně se dále dělí na jednotlivé oblasti a jídlo se tedy může lišit. Avšak alespoň můžeme jmenovat základní suroviny, které tvoří pravý ráz této kuchyně. Mimo uvedené brambory, kukuřici a rajčata je to maso – hovězí, kuřecí, často také vepřové i jehněčí. Používají se arašídy a arašídové máslo, což je spíše pomazánka. Nechybí fazole, mořské plody i ryby, rýže, avokádo, kapary, mandle a třeba jablka.
Američané jsou milovníky masa. Často grilují a pořádají barbecue party pro svoji rodinu, přátelé, kolegy a sousedy. Častým jídlem, nejen na gril party jsou steaky a různé variace opečených plátků masa podávaných se zeleninou a také opečenými bramborami. Brambory se pečou ve slupce a poté se někdy ještě smaží. Jsou to, nám známé americké brambory, i když úprava, která se podává ve většině restaurací, jsou spíše silné bramborové hranolky, či smažené čtvrtky
Krocan
Den díkůvzdání by nebyl bez krocana. Každá správná americká hospodyňka se chce vytáhnout vždy s tím nejlepším. Čím větší, tím lepší. Musí mít také správnou barvu, povrch musí být lesklý, křupavá kůrčička a uvnitř perfektně propečené, měkké a na jazyku se rozpadající se maso. Podává se většinou se sladkými bramborami, tzv. batáty.
Smažená křidélka
Z Ameriky k nám „dolétly“ kuřecí obalovaná a smažená křidélka. Jejich konzumace je tak trochu spojena i se zábavou, než jen pocitem najíst se.
Zapečené makarony se sýrem
A nejen makarony, ale i mnoho dalších druhů těstovin se zapéká spolu s výrazným sýrem, jako je gouda nebo cheedar.