Arabská kuchyně
Arabská kuchyně
Arabská kuchyně se vaří v několika státech Předního východu. Což jsou země jako Turecko, Írán, Iráku, částečně i Egyptě a Súdánu. I když některé z těchto krajů mají vlastní recepty a tradiční kuchyň, obecně má i arabská gastronomie také svá vlastní a originální specifika.
Používají se zde takové suroviny, jako je v první řadě rýže, jogurty, fazole i jiné luštěniny, dále nepostradatelná zelenina, často jsou přidávány do pokrmů datle, i maso a mnoho koření. Hodně se zde pracuje s čerstvými bylinkami, jako máta, petržel a tymián. Z koření je to česnek, šafrán, kmín, skořice a také koření turmerik, což je koření podobné zázvoru.
Arabská jídla jsou pestrá, tak akorát kořeněná, dobře stravitelná s vyváženým procentem živin a často i příjemně voňavá (a která jídla nejsou, že?). Jsou také lehké a z masa se nejvíce používá kuřecí, jehněčí, hovězí a občas se může objevit i velbloudí a drůbež. Samozřejmě konzumace vepřového je v těchto islámských státech silně odmítána. Zato ryby jsou zde oblíbené a zejména pak v přímořských oblastech.
Bohatě se zde při vaření užívá zelenina, jako lilek, rajčata, papriky, okurka, cibule, cuketa, a pro nás exotická okra. Z ovoce jsou to datle, fíky, granátová jablka, pomeranče, grepy nebo citróny. Arabská kuchyně je bohatá na použití různých oříšků. Ať už jsou to pistácie, mandle piniové oříšky, seznamová semínka aj.
Při stolování v arabských zemích je důležitá estetika. Lahodné pokrmy lahodí oku a žaludku. Zde je zvykem před hlavním chodem podávat několik menších předkrmů, které nabídnou snad veškeré arabské chutě, co mohou existovat.
Hummus
Název nás naší nepřesvědčí, že jde o nějakou dobrou pochutinu. Jenže musíme brát v potaz, že Arabové náš jazyk obvykle neznají a pokud již ano, tak synonymum pro nedobré jídlo jistě nepatří k základním kamenům slovní zásoby. Hummus je známé arabské jídlo, připravované z cizrny, která se rozvaří a rozmixuje, přidá se do ní několik kapek citronu, sezamové máslo, olivový olej, česnek, sůl a jogurt.
Kebab
U nás známe tento pokrm pod názvem gyros, protože jej k nám přivezli Řekové. Pokud najdeme i stánek s názvem kebab, věřte, že obsluhovat vás bude nějaký zdvořilý Arab. Opékané a odřezávané kousky masa se podávají v arabském chlebu spolu se zeleninou.
Falafel
Cizrna je v arabské kuchyni hodně používána. Z vařené a rozmixované cizrny se po přidání koření a dalších složek dělají placičky, které se následně smaží. Toto jídlo je často nabízeno také na ulici, u stánků s rychlým občerstvením.
Kuskus
Je jeden ze základních pokrmů arabského světa. Pšeničná krupice je vařena a dusí se spolu se zeleninou, masem, kořením a dalšími složkami, většinou podle chutí.
Mejadra
Vařená čočka spolu s rýží. Tento pokrm se připravuje jako příloha či základ dalších jídel. Není konzumován samostatně.
Biryani
U nás bychom tento pokrm nazvali jednoduše rizoto. Do vařené rýže se přidává masa, zelenina, a spousta koření, jako šafrán, kardamom, zázvor, máta, hřebíček a mnoho dalších.
Dolma
Jsou vinné listy plněné zeleninovou směsí z rýží a kořením a nakládají se do olivového oleje. Směs může být i masová.
Chalva
Ze sladkostí musí být určitě zmíněný tento, který se připravuje ze sezamových semínek, mandlí a cukru nebo medu. Směs se pojí s ušlehanými bílky a ztuhlá se pak krájí a prodává. Je velice sladká a tak stačí pouze kousek.