Autor obrázku: André Ribeiro

Brazilská kuchyně

Roztančená Brazílie volá po sambě a ve městech se oslavuje triumf domácích fotbalistů. To je jen tak ve stručnosti největší stát Jižní Ameriky, země líbivých tónů, barev a veselí. Podobné je to s národní brazilskou kuchyní.

I když brazilská kuchyně nepatří na světě k těm nejvyhlášenějším, stojí rozhodně za ochutnávku. Nejprve jen na papíře, poté, až bude chuť i na tu skutečnou.

A abychom mohli tuto jižanskou gastronomii specifikovat, nejprve provedeme výčet nejčastěji používaných surovin. Určitě má zde své velké místo rýže a speciální manioková mouka. Samozřejmě by to nebyla Jižní Amerika bez masa. Brazílie sice, i když je rozlohou větší, nemá tak velkou spotřebu masa na osobu, jako sousední Argentina, ale i zde se maso nezkazí. Hodně se užívá i slanina, luštěniny, zejména pak černé fazole.

Velkou roli v přípravě pokrmů hraje i zelenina. Vaří se, dusí se, nebo se peče a často také zůstává syrová. V brazilské kuchyni najdeme hodně zeleninových salátů, což je jistě skvělá příloha k pořádnému steaku či masitému pokrmu, ale pohladí žaludek i v parném vedru.

Autor obrázku: André Ribeiro

Feijoada

Je národním jídlem Brazílie a představuje právě to, čím je tato kuchyně typická. Hovězí maso dušení na slanině, černých fazolích spolu s klobásou a podávané s rýží. Jistě něco pro milovníky masa.

Tacacá

Je polévka z krevet s bylinkami, česnekem a chilli. Do polévky se přidává i maniok, což je plodina podobná nám známé bramboře. Obsahuje mnoho škrobu, a proto se z ní dělá také mouka.

Carurur

Jsou zas pro změnu krevety dušené spolu s okrou a jiné zeleniny. Pokrm se připravuje na směsi bylin a palmového oleje. Důležitou roli zde hraji i čerstvá bazalka a někdy se do pokrmu přidávají oříšky.

Moqueca

Je dušené směs z ryb, rajčat, cibule i česneku, dále mořských plodů, chilli a koriandru. Pro zjemnění chuti se přidává kokosové mléko.

Pato no tucupi

V brazilské kuchyni má své místo i jiná drůbež, než jen kuře. Taková kachna, která je vařená ve vývaru s bylinkami je po uvaření velice jemná, až se rozpadá na jazyku a má dokonalou bylinkovou chuť.

Manicoba

Je pokrm z vnitřností, vepřových nožiček, klobás a dalších masitých surovin. Vše je vařeno v jednom hrnci, ve vývaru z manioku a tím se zbavuje maso přebytečného tuku.

Angú

Jde o kukuřičkou placku, která tvoří přílohu k častým masovým jídlům a hlavně masovým směsím.

Barreado

Patří spíše do panamské kuchyně, ale protože i Brazílii má na tento masitý pokrm svůj patent, musí se o ní zmínit. Směs několika druhů mas je vařená po celý den, tedy dvacet čtyři hodin ve speciálním hliněném hrnci. Protože se do něj dává i koření, dostává maso svoji typickou chuť. Servíruje se na zelených listech, obvykle z Banánovníku.

Brigadeiros

Autor obrázku: Rodrigo Senna

Mimo hory masa je Brazílie vyhlášená čokoládou. Místní obyvatelé ji milují, proto nebude žádným překvapením, že tradiční desert, či jednoduše sladkost, která je v Brazílii velice oblíbená, je právě celá ze sladké čokolády. Teda nejen z čokolády. Obsahuje i kondenzované mléko, máslo, kakao, trošku mléka a čokoládu na vaření. Veškeré suroviny se dají do hrnce a vaří. Až hmota zhoustne a začne se odlepovat ode dna, odstaví se a nechá vychladnout. Poté se tvoří kuličky, jež se obalují ve strouhané čokoládě. Nechá se vychladnout a podává se.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *