Chodská kuchyně
Chodská kuchyně
Jihozápad naší krásné republiky, oblast zvaná Chodsko spojuje nejen bohatý folklór, vlastní typické kroje, ale i historie a samozřejmě kuchyně. Než se budeme věnovat jídlům, seznámíme se nejprve, kdo to vlastně Chodové byli. Svobodní sedláci, kteří zajišťovali strážní službu na hranicích s Německem. Získali panovnické výsady i vlastní samosprávu. Nejslavnější ze všech Chodů byl Jan Sladký Kozina, popraven po chodském povstání.
Dodnes je typické pro oblast vlastní nářečí, dudy a vůbec vlastní chodská kuchyně. Hlavní metropolí jsou Domažlice, malebné město, perfektně reprezentující chodskou oblast. Mezi klasické suroviny chodské kuchyně patří v první řadě zelí, dále houby, mléko a mléčné výrobky, mouka, brambory, sádlo, cibule a mnoho dalšího.
Slavné je chodské kyselo, lepenice, báč, kudrfály, pučálka, šlejšky, také toč, maltošny anebo mětánky. A v neposlední řadě je také nutno zmínit chodské koláče, které jsou běžně obsaženy v národních kuchařkách.
Štrachanda
Klasický pokrm připravený ze sušených hub, smetany, uzeného masa, brambor, sádla, vajec, krupice, česneku, cibule a koření.
Nejprve se houby nakrájí a nechají přelít směsí mléka, rozšlehaných vajec a krupice a nechá se odstát asi půl hodiny. Mezitím si lze připravit cibuli a česnek, oloupat, očistit, nakrájet na kostičky a prolisovat. I uzené maso se nakrájí na malé kousky. Zpracujeme i brambory, které si oloupané nakrájíme na plátky. Na orestované cibuli opečeme maso spolu s přidaným česnekem, a okořeníme. Do vymazaného a vysypaného pekáče vložíme brambory, dále vrstvíme opečené maso a poklademe zbylé plátky brambor. Pečeme asi dvacet minut, poté se přelije směs houbami a peče ještě asi patnáct minut. Pak se již může podávat.
Chodské kyselo
Na pravé chodské kyselo je potřeba mouka, brambory, vejce, čerstvé hříbky, také cibule, kysaná smetana, a koření.
Základem je osolená voda, do které se dá vařit cibule a koření. Mezitím si připravíme tzv. záklechtku, což je směs mouky a smetany a vlijeme do vody. Polévku přecedíme a přidáme hříbky, po chvilce přidáme vařené brambory, natvrdo uvařená vejce a pak už jen ochutíme solí a octem.
Lepenice
Pokrm, kde základní složkou jsou brambory, kysané zelí, slanina, dále sádlo, cibule a koření.
Příprava je celkem snadná, nejprve se oloupou brambory a v osolené vodě uvaří doměkka. Nakrájíme zelí a povaříme na sádle. Opět se vrátíme k bramborám, které se rozšťouchají, a promíchají spolu se zelím. Na sádle osmahneme cibuli spolu se slaninou a nandáme na vrch lepenice.
Chodské koláče
Chodské koláče jsou typické pro svůj malebný vzhled. Prakticky jde o kynutou placku, na kterou se klade směs tvarohu, máku, povidel a vše do předem určených tvarů. Připravíme je z polohrubé mouky, cukru, vajec, oleje, citronové kůry, másla, droždí, mléka, vanilkového cukru, šlehačky, rumu, soli. Na náplně se pak používá mák, resp. maková náplň, tvarohová náplň i povidlová náplň s rozinkami.
Zkušená kuchařka recepturu zná, ale pro jistotu – nejprve se mouka proseje, udělá se důlek, do kterého se vlije kvásek předem připravený z mléka, droždí a cukru. Přidají se ostatní přísady (mimo náplně) a zpracuje těsto. Poté se nechá těsto v teple kynout asi dvě hodiny, během čehož se občas propracuje vařečkou. Následně se na plech vytváří placky, na které se kladou, podle fantazie náplně. Koláče se pečou asi čtyřicet minut.