Autor obrázku: Rebecca Siegel

Dánská kuchyně

Malému přímořskému státu se automaticky nabízí kuchyně složená z pokrmů, které obsahují převážně ryby a plody moře. Jenže je tomu naopak. Dánové rozhodně neoplývají rybími specialitami.

Další zajímavostí jistě bude fakt ze statistických údajů, který hovoří o tom, že Dánové jsou největšími chovateli prasat v Evropě. Vepřové maso se proto velice často objevuje nejen v kuchařkách, ale i na talířích strávníků. To však nebrání tomu, aby v dánské kuchyni bylo použito i hovězí, kuřecí a jiné maso.

Nejen masem jsou živeni Dáni a pracují s plodinami, které se u nich, v chladnějším podnebí dají pěstovat. Což je obilí, jako žito a ječmen, také brambory, houby, listová zelenina a červená řepa. Dánové jsou hrdým národem, co se surovin týče a snaží se maximálně využít vlastních prostředků. Stále si zachovávají ráz co nejméně dovážet ze zahraničí.

Autor obrázku: Rebecca Siegel

Dánové hodně potravin udí a nakládají, zavařují. Tento zvyk se přenesl z minulosti, kdy bylo nutné se zabezpečit na dlouhou zimu a neexistovali takové vymoženosti moderní doby, jak mrazicí boxy. V Dánsku se můžeme setkat se zavařenými okurkami tak, jak známe z domu, akorát že zdejší nálev je trochu sladší. Jistou specialitou jsou i kyselé švestky, podávané ke kachním prsům a mnoho dalšího.

Z koření je často používaný kopr a křen. Jsou to suroviny, málo náročné na sluníčko a teplé podmínky, proto ten bohatý výskyt těchto dochucovadel nejen v dánské, ale vůbec celé skandinávské kuchyni.

Obyvatelé Dánska jsou vesměs milovníci sladkého, někdy až přeslazeného. Milují marcipán, který je mimo jiné vyhlášený a spoustu sladkostí ze zdravé a aromatické lékořice.

Smørrebrød

Je v překladu chléb s máslem. Což není pro nás žádná speciální delikatesa, ale obyčejné jídlo. Jenže zde neznamená chléb pouze s máslem. Tmavý žitný chleba je naříznut a plněn nejen máslem, ale i masem (často teplým plátkem), sýrem s nakládanou zeleninou a řadou omáček. Někdy se chléb plní slanečkem a občas přijdou na řadu i krevety, uzený losos, játrové paštiky, vejce, majonéza nebo chřest. Malé plátky chleba jsou obdobou našich chlebíčků. Také se na ně vrství několik různých pochutin a podávají se návštěvě jako malé zakousnutí.

Koldt bord

Studený stůl, který my v České republice známe jako švédský stůl. Není to sice žádné konkrétní jídlo, ale typ servírování, které se velice osvědčuje nejen na konferencích nebo přednáškách, ale i oslavách či svatbách.

Autor obrázku: Christian Jensen

Frikadeller

Velice oblíbení jsou frikadellery, smažené masové karbanátky z mletého vepřového masa, cibulkou, chlebových drobků nebo strouhanky, vejce, mouky a tradičního koření pro ochucení – sůl a pepř. Smaží se na pánvi a podávají s vařenými brambory, vařeným červeným zelím a červenou řepou.

Remuláda

Známá pikantní omáčka, jejímž základem je majonéza, přidává se zelenina, jako papriky, rajčata a případně jiné, také kapary, ančovičky, křen a koření kari. Výsledkem má být pikantní jedinečná chuť a omáčka se podává k masům. Na stáncích rychlého občerstvení můžeme zahlédnout její další použití a to jako náhrada kečupu k hranolkům, párku v rohlíku a dalších.

Wienerbrod

A teď aby se v tom někdo vyznal – překlad zní vídeňský chléb, což je jeho původ, ale nejspíš díky „toulavým botám“ se usídlil v Dánsku a nyní je považován za národní specialitu. Jsou to malé, nadýchané buchtičky z listového těsta, které se plní čokoládou, pudingem nebo vyhlášeným marcipánem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *