Autor obrázku: Robert S. Donovan

Francouzská kuchyně

Autor obrázku: Robert S. Donovan

Mezi nejznámější kuchyně světa patří bezesporu francouzská. Většina osob si, když se řekne francouzská jídla, představí šneky, sýry a vína, což je jistě základ, ale líbezná Francie a její tradiční recepty jsou rozmanitější, než se zdá.

Francouzská kuchyně je velice rozmanitá a její výstřednost si zakládá na prolínání se výrazných chutí. Díky tomu byla zařazena do nehmotných památek světového dědictví UNESCO, což ji jistě právem náleží.

Velkou roli ve francouzské kuchyni hraje i zelenina, což je jakýsi pozůstatek z dob kralování velkého panovníka Ludvíka XIV. Tehdy byla zelenina považována za jídlo chudých, ale Ludvík byl bezbřehý gurmán, a protože pro něj maso bylo již tak tradiční, až nudné, poroučel si na svých stolech kopu zeleniny. I královské zahrady byly v tomto směru výtečným příkladem – byly přímo ukázkou a rájem pěstitelů. Velice oblíbený byl především hrášek, který se stal častou přísadou pokrmů a pak také chřest, který na naše talíře přivedl právě velký král Slunce.

Do dnešní doby se zachovala řada tradic a receptů, ale samozřejmě vlivem objevů nových přísad se rozrostla i rozmanitost francouzské kuchyně. Francouzi jsou pověstní gurmáni a jídlo si skutečně vychutnávají. Proto se i říká, že Francouzky netloustnou – jí pomalu, mají z jídla požitek a jí pravidelně.

Na snídani obvykle bývají slavné francouzské bagety a ještě častěji croissanty. Opravdový požitek však nastává v období oběda. Francouzi jsou zvyklí strávit u oběda dvě hodiny a každé sousto si s chutí vychutnat. A neméně důležitým jídlem je i večeře, která se často sestává ze dvou chodů.

Bouillabaisse – bujabéza

Je slavná francouzská rybí polévka, původem z Marseille. Jde o vývar s plody moře a silně kořeněnou polévku.

Foie Gras

Speciálně připravená husí nebo kachní játra zapuštěná ve vlastním tuku. Skutečná láhůdka.

Les Escargots

Jsou velice známí šneci. Jejich příprava zabere několik hodin, kdy se vaří ve víně a podávají se zapuštěné bylinkovým máslem a česnekem. Vzhledem k tomu, že jsou šneci pro Francouze postní jídlo, obvykle jej konzumují na Vánoce.

Navarin ragout

Je další francouzská specialita. Dušené jehněčí spolu se zeleninou a bylinkami.

Gratinované brambory

Pokud jste doposud nevěděli, tak gratinované brambory pochází skutečně z francouzské kuchyně. Jde o na plátky nakrájené a se smetanou zapečené brambory.

Quiche

Jsou francouzské slané koláče, často plněné smetanou, cibulí, masem, sýrem ale i lososem. Nejčastěji se podávají studené spolu se salátem a jsou součástí poledního menu.

Ratatouille

Dušená zeleninová směs, jejíž součástí bývá tradičně lilek, rajčata, papriky, cuketa, i cibule a koření.

 

Autor obrázku: Debs (ò‿ó)♪

Cibulačka

Nesmí chybět ani klasická francouzská cibulačka, jejíž součástí bývá obvykle hovězí vývar, sýr a zapékané krutony z bílého pečiva.

Maso po burgundsku

Je dušené hovězí na červeném víně spolu s houbami, mrkví a hráškem. Červené víno podtrhne chuť hovězího a zelenina dodá perfektní požitek.

Fondue

Namáčení kousků chleba, masa nebo brambor v rozpuštěném sýru je nejen lahodné, ale i poněkud zábavné. Dnes známe i variantu s ovocem a čokoládou.

Créme Brulée

Jestli se dopracujete až k desertu, určitě budete chtít ochutnat ten nejslavnější. Jedná se o pudinkový krém, který se griluje nebo peče.

Tarte Tatin

Lahodný jablečný koláč zapečený s karamelem. Důležité je, že jablečná náplň je vespod, kdežto těsto nahoře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *