Francouzská kuchyně
Francouzská kuchyně
Mezi nejznámější kuchyně světa patří bezesporu francouzská. Většina osob si, když se řekne francouzská jídla, představí šneky, sýry a vína, což je jistě základ, ale líbezná Francie a její tradiční recepty jsou rozmanitější, než se zdá.
Francouzská kuchyně je velice rozmanitá a její výstřednost si zakládá na prolínání se výrazných chutí. Díky tomu byla zařazena do nehmotných památek světového dědictví UNESCO, což ji jistě právem náleží.
Velkou roli ve francouzské kuchyni hraje i zelenina, což je jakýsi pozůstatek z dob kralování velkého panovníka Ludvíka XIV. Tehdy byla zelenina považována za jídlo chudých, ale Ludvík byl bezbřehý gurmán, a protože pro něj maso bylo již tak tradiční, až nudné, poroučel si na svých stolech kopu zeleniny. I královské zahrady byly v tomto směru výtečným příkladem – byly přímo ukázkou a rájem pěstitelů. Velice oblíbený byl především hrášek, který se stal častou přísadou pokrmů a pak také chřest, který na naše talíře přivedl právě velký král Slunce.
Do dnešní doby se zachovala řada tradic a receptů, ale samozřejmě vlivem objevů nových přísad se rozrostla i rozmanitost francouzské kuchyně. Francouzi jsou pověstní gurmáni a jídlo si skutečně vychutnávají. Proto se i říká, že Francouzky netloustnou – jí pomalu, mají z jídla požitek a jí pravidelně.
Na snídani obvykle bývají slavné francouzské bagety a ještě častěji croissanty. Opravdový požitek však nastává v období oběda. Francouzi jsou zvyklí strávit u oběda dvě hodiny a každé sousto si s chutí vychutnat. A neméně důležitým jídlem je i večeře, která se často sestává ze dvou chodů.
Bouillabaisse – bujabéza
Je slavná francouzská rybí polévka, původem z Marseille. Jde o vývar s plody moře a silně kořeněnou polévku.
Foie Gras
Speciálně připravená husí nebo kachní játra zapuštěná ve vlastním tuku. Skutečná láhůdka.
Les Escargots
Jsou velice známí šneci. Jejich příprava zabere několik hodin, kdy se vaří ve víně a podávají se zapuštěné bylinkovým máslem a česnekem. Vzhledem k tomu, že jsou šneci pro Francouze postní jídlo, obvykle jej konzumují na Vánoce.
Navarin ragout
Je další francouzská specialita. Dušené jehněčí spolu se zeleninou a bylinkami.
Pokud jste doposud nevěděli, tak gratinované brambory pochází skutečně z francouzské kuchyně. Jde o na plátky nakrájené a se smetanou zapečené brambory.
Quiche
Jsou francouzské slané koláče, často plněné smetanou, cibulí, masem, sýrem ale i lososem. Nejčastěji se podávají studené spolu se salátem a jsou součástí poledního menu.
Dušená zeleninová směs, jejíž součástí bývá tradičně lilek, rajčata, papriky, cuketa, i cibule a koření.
Nesmí chybět ani klasická francouzská cibulačka, jejíž součástí bývá obvykle hovězí vývar, sýr a zapékané krutony z bílého pečiva.
Maso po burgundsku
Je dušené hovězí na červeném víně spolu s houbami, mrkví a hráškem. Červené víno podtrhne chuť hovězího a zelenina dodá perfektní požitek.
Fondue
Namáčení kousků chleba, masa nebo brambor v rozpuštěném sýru je nejen lahodné, ale i poněkud zábavné. Dnes známe i variantu s ovocem a čokoládou.
Créme Brulée
Jestli se dopracujete až k desertu, určitě budete chtít ochutnat ten nejslavnější. Jedná se o pudinkový krém, který se griluje nebo peče.
Tarte Tatin
Lahodný jablečný koláč zapečený s karamelem. Důležité je, že jablečná náplň je vespod, kdežto těsto nahoře.