Irská kuchyně
Irská kuchyně
Západ Spojeného království zahrnuje země se spoustou zeleně a vlastní národní hrdostí. Samozřejmě, že to, co se zde vaří je dosti podobné klasické anglické kuchyni, vzhledem k tomu, že přípravu jídel výrazně ovlivnili původní obyvatelé – Keltové, ale i tak má irské vaření vlastní určitá specifika.
Typický Ir je zrzek s příjmením, kterému předchází irské O‘, jako O’Neil apod. Známé je irské pivo a ještě mnohem více irská whiskey. Co se však na plotně v klasické irské domácnosti připravuje jako tradiční národní pokrm?
Nejprve k tomu, co u Irů často nevidíme. Určitě to nejsou žádní těstovinoví jedlíci. Ve vlastních národních pokrmech se klasická italská surovina nevyskytuje, a pokud už je Irové vaří, tak zkouší něco z cizích zemí. Zajímavostí je i to, že ač se jedná o ostrovní stát a všude okolo je moře, použití ryb je dosti skromné.
Irové používají hodně brambory, také klasickou kořenovou zeleninu, jako mrkev, petržel a třeba i řepu. Často se v recepturách tradičních pokrmů vyskytuje cibule, zelí a kapusta. Z masa se nejvíce konzumuje hovězí a jehněčí. Protože Irsko je čistou, zelenou zemí, jsou i řeky, potoky a další vodstvo panensky čisté a nesmírně průzračné. O je důvodem, že se zde daří takovým vodním živočichům, jako jsou nároční lososi a pstruzi a také humři.
Irish stew
Národním pokrmem je dušené maso se zeleninou. Nejčasněji se používá jehněčí, někdy i hovězí. Nesmí chybět mrkev, brambory, cibule a koření. Tradiční irská kuchyně je dosti fádní. Oživení ji přinesl až počátek dvacátého století, kdy na irské území začala prosakovat národní jídla cizích zemí. Kuchaři spojili tradici s novými prvky a díky tomu si irské jídlo na žebříčku oblíbenosti o dost polepšilo.
Irská snídaně
V zemi zeleně začíná ráno pravou irskou snídaní, která je obdobná anglické. To znamená, že obsahuje opečené klobásy, slaninu, houby, rajčata, toasty a smažená vajíčka. V Irsku se také hodně podává black pudding, což není sladkost, ale něco jako naše jelito a zakusuje se k němu tmavý sodový chléb.
Colcannon
Je směsice bramborové kaše, která se vaří na másle a mléce spolu se zelím, kapustou a cibulí. Často se přidávají i další ingredience, jako slanina, klobása, pažitka a šalotka.
Coddle
Je více než tradičním irským jídlem. To se samozřejmě přehnaná fráze, ale tento pokrm se stal tak vyhlášeným, že se dostal i do literárních děl. Coddle je irský guláš, obsahující klobásy, slaninu, také brambory i cibuli a vše se vaří v jednom hrnci, zajímavostí je, že jediné koření, které se zde používá, je sůl a pepř.
Shephard’d pie
Je masový koláč, který se připravuje z mletého skopového masa a pokrytý je vrstvou brambor a sýra. Obě vrstvy se pečou zvlášť a spojí se až těsně před podáváním.
Boxty
Dá se říct, že je to takový irský bramborák. Bramborová palačinka připravená ze strouhaných brambor, mouky, podmáslí, vajec a jedlé sody.
Barmbrack
Jde o kynutý chlebíček, posypaný rozinkami, který se podává k čaji. Ve velkém se připravuje o Halloweenu, kdy se dovnitř zapékají malé předměty, které mají po nalezení předpovídat nějakou budoucnost.
Irská káva
Vyhlášenou po celém světě je irská káva, připravená jako běžná káva, do které se přidává tradiční irská whiskey, cukr smetana a šlehačka.
Irská whiskey
Je nutno se zmínit o tom, že irská whiskey se píše s „e“, kdežto skotská bez, jednoduše „whisky“. Whiskey je pálenka, která se vyváží do celého světa. Neznámější značkou je Jameson.