Italská kuchyně
Italská kuchyně
I když je dnes italská kuchyně jednou z nejoblíbenějších, je nutno zmínit, že původem jde o jednu z nejlevnějších a obyčejných kuchyní. Italové vařili prakticky z mouky, vody, rajčat a bazalky. Proto jsou dominantou Itálie těstoviny či pizza.
Italská kuchyně je poměrně lehká, svěží, základem je vždy čerstvost všech použitých surovin a také jejích barevnost. Na vizuální složku je kladen také značný důraz. Proto jsou často používány kontrasty bílé mozarelly, zelené bazalky a sytě červených rajčat. Takto mimochodem vznikla první italská pizza. Placka z těsta, na ní rajčata, mozarella i bazalka měly symbolizovat italskou vlajku. Tato pizza byla připravena pro královnu Margaritu, které ihned zachutnala a ta ji nařídila péct. Podle ní se i jmenuje. Časem byly přidávány další suroviny a dnes je tak nabídka světoznámé pizzy nepřeberná.
Mimo zmíněnou mozarellu, bazalku a rajčata jsou v italské kuchyni také často používány kapary, olivový olej, ze sýrů také parmazán, balsamico, sušená rajčat, nakládané houby, a z uzenin lohodné prosciutto anebo mortadella.
Těstoviny jsou velkou kapitolou italské kuchyně. Prý existuje na čtyři sta druhů těstovin, což se asi nedá jen tak představit. Samozřejmě jsou mezi nimi i ty slavnější, jako špagety, makaróny, lasagne, gnocci, penne, ravioly, torteliny či fusilli. Nejčastěji se vyrábějí ze semolinové mouky a vody, ty kvalitnější obsahují i vejce.
Klasická italská jídla
Bruschetta
Velice častý recept, podávaný jako předkrm. Základem je bílý chléb, na který se klade směs rajčat bazalky, olivového oleje a česneku a zapéká se.
Carpaccio
Je také slavný italský předkrm a jde o velice tenké plátky syrového masa pokapané citrónem a pepřem. Jsou i varianty zeleninového carpaccia.
Brodetto
Je velice hustá rybí polévka, která mimo ryby obsahuje i plody moře, jako mušle či krevety.
Caprese
Předkrmy jsme ještě neskončili. Velice oblíbený je caprese, což jsou plátky rajčat a mozarelly skládané a pokapané olivovým olejem, spolu s bazalkou.
Minestrone
Italská polévka se spoustou zeleniny a někdy jsou přidány i těstoviny.
Prosciutto e melone
U nás si získává velkou oblibu. Plátky žlutého melounu jsou obaleny v plátcích prosciutta. Výtečný předkrm.
Lasagne
Slavné lasagne jsou zapečené plátkové těstoviny, kde se vrství jak samotné těstoviny, tak směs masa a rajčat a střídá se s bešamelem. Existují i varianty se špenátem aj.
Panna cotta
Lahodný italský desert, připravený z mléka, cukru a želatiny. Podává se s ovocnými omáčkami a čerstvým ovocem.
Risotto
Existuje několik druhů risotta, ale prakticky jde o to, co známe i u nás. Vařená rýže s kousky masa, zeleniny, plodů moře apod.
Tiramisu
Velice slavný italský zákusek, jehož základem jsou piškoty, mascarpone, káva, smetana a cukr. Nakládá se a nechává se v chladu odležet. Podává se ke kávě a posypaný cukrem.
Spaghetti all‘ Apio
Velice jednoduchá a oblíbená příprava špaget. Základem jsou rajčata, chilli papričky, česnek a také čerstvá petrželka.
Ragu alla bolognese
Masová směs, často podávaná s těstovinami. Jde o hovězí a vepřové maso, dušené s rajčatovou omáčkou, zeleninou, kořením a podlévané vínem.
Gnocchi
Udávají se mezi těstovinami, i když ve své podstatě jimi nejsou. Jedná se o bramborové knedlíčky, které se podávají s různými omáčkami. Ať už klasická rajčatová, tak sýrová nebo pesto
Polenta
Kukuřičná kaše, dříve jako jídlo chudých, dnes běžné i v luxusních restauracích. Podává se jako příloha k masu, zelenině aj.
Pesto
Je tuhou omáčkou, která je přidává do řady italských jídel. Jde o směs stlučené bazalky, česneku, soli, piniových oříšků, olivový olej a parmezán.
Zmrzlina
Králem zmrzliny je Itálie. Zde vznikla a zde je ta nejlepší. Původ zmrzliny bychom mohli datovat do 16. století, období vlády Kateřiny Medicejské.