Autor obrázku: iMorpheus

Japonská kuchyně

Nebude žádným překvapením, že ostrovní stát na východě Asie je domovinou světoznámého sushi. A tudíž i pokrmů převážně z ryb a rýže. Aby také ne, když jedním z pilířů japonské ekonomiky je právě rybolov.

Základem japonské kuchyně je zdravá strava. A to ne nějak zvlášť účelně. Japonci při přípravě jídel dbají na estetiku a také na další důležité složky, jako je vyváženost chutí a minimum použitého koření. Zde je, jako nikde jinde, kladem pečlivý důraz na chuť základních surovin. Pro nás jsou někdy jejich tradiční jídla poněkud fádní, ale Japonci berou jídlo jako zážitek základních chutí a proto používají minimum soli.

Navíc je japonská kuchyně ideální pro všechny, kteří se snaží zhubnout. Obsahuje minimální množství tuků, spíše žádných, a pokud nějaké jsou, jedná se o ty zdravé. Mimo tradiční ryby a rýži se v japonské kuchyni pracuje se zeleninou, plody moře, a jako ochucovadlo se používá, zázvor, sojová omáčka, rýžové víno a ostrý zelený japonský křen wasabi.

Tempura

Je velice časté a oblíbené jídlo v Japonsku a jeho velkou zajímavostí je, že pochází z Evropy. Jsou to kousky ryb a plodů moře, které jsou obalovány v těstíčku a následně smaženy. Tím, že se těsto před smažením chladí, zabraňuje tuku při smažení se vsakovat. Kousky jsou tak velice křupavé, minimálně mastné a podávají se speciální omáčkou z rýžového vína, vývaru a sojové omáčky.

Autor obrázku: iMorpheus

Sushi

Co by byla japonská kuchyně bez Sushi! V posledních letech se příprava a konzumace sushi rozmohla hojně i u nás a po celém světě si získává toto národní japonské jídlo řadu svých příznivců. Jestli ještě někdo stále neví, o co se jedná, pak jde o pokrm z vařené rýže, kousků ryb, mořských plodů, také zeleniny a podává se s výraznými omáčkami. A´T už zázvorová, sojová nebo wasabi.

Druhy sushi

Maki sushi

Jde o nejznámější a nejoblíbenější formu sushi. V mořské řase je zabalená rýže a uvnitř plátek ryby, nejčastěji losos (uzený losos), nebo kousek avokáda, či jiné zeleniny, zamotané do válečků a nakrájené na kousky.

Tekami sushi

Je téměř to stejné, co maki. Rozdíl je v balení – zde ne do válečků, ale do jakýchsi kornoutků.

Nigiri sushi

Uválený kousek rýže, převázaný v mořské řase a nahoře položený plátek ryby, nebo mořských plodů či zeleniny.

U sushi je důležitá estetika a pečlivá razantnost chutí. Nevýraznou rýži skvěle doplňuje například silně výrazný uzený losos.

Sashimi

Zde se projevuje pravá japonská kuchyně. Nejde tak ani o jídlo, jako o umělecký zážitek. Plátky čerstvých ryb a mořských plodů jsou aranžovány do různých tvarů, jako například růže, a jiných květů či obrazců. Podávají se s výraznými omáčkami.

Sukiyaki

Mimo ryby má v japonské kuchyni své místo hovězí masa. Hovězí se dusí spolu se zeleninou a podává se nejčastěji se sojovou omáčkou. Občas můžeme vidět i variantu s nudlemi a vejci. Pokrm je připravován na stole, přímo před zraky strávníků.

Autor obrázku: Hajime NAKANO

Fugu

Jídlo pro odvážené. Tato ryba (čtverzubec) je extrémně jedovatá a ten ji dodává nezaměnitelnou a typickou chuť. Připravovat ji mohou jen skutečně zkušení a licencovaní mistři kuchyně. V jiném případě může dojít u strávníka k rychlé smrti.

Udon

I v Japonsku mají rádi nudle. Tyto jsou připraveny se sojovou omáčkou, rýžovým octem a čerstvou šalotkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *