Lasagne
Ingredience:
- balíček lasagní 500g ( zakoupíte ve všech supermarketech)
- 500 – 600g mletého vepřového masa
- 1 cibule
- olej (sádlo)
- 1 stroužek česneku
- sůl
- 1 malá lžička bazalky
- 1 malá lžička oregána
- kečup (dle potřeby)
- nastrouhaný sýr eidam
Bešamelová omáčka
- 1 – 2 kostky jakéhokoliv neochuceného taveného sýru
- 2 lžíce hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 lžíce másla
- sůl
Postup
Na oleji nebo sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme mleté maso. Za stálého míchání ochutíme solí, rozmačkaným česnekem, bazalkou a oregánem, ke konci přidáme kečup. Masovou směs dusíme. Nakonec odstavíme a připravíme si bešamel:
Na másle opražíme hladkou mouku a po troškách přiléváme mléko, poté přidáme tavený sýr. Směs vmícháme do hustší omáčky a mícháme do té doby, než zmizí všechny hrudky. Nakonec omáčku trochu osolíme.
Pozor: Bešamel vaříme úplně nakonec!
Počet těstovinových lasagní si určíme dle velikosti pekáčku.
Při vaření lasagně nabudou, proto není nutné vařit celý balíček (500g).
Lasagně se vaří v neosolené vodě, 15 – 20 minut. Po uvaření se musí ihned vyndat a po jedné pokládat na velký tác nebo čistou plochu.
Já osobně použila 9 kusů lasagní na skleněný pekáček s rozměry:
délka 24cm x šířka 16cm x výška 6cm. (viz fotografie).
Vymastíme si pekáček a na dno dáme vrstvu lasagní, na ni vrstvu masové směsi, zalijeme bešamelem a posypeme strouhaným sýrem, opět vrstvu lasagní, masovou směs, bešamel a strouhaný sýr. Tento postup opakujeme, do té doby, než zaplníme celý pekáček.
Lasagne pečeme v troubě na 150 – 180 stupňů. Pečení trvá 30 – 45 minut. Hotovo je, když se na povrchu začnou z bešamelu tvořit hnědavé bublinky.
Po upečení necháme vychladnout a poté nakrájíme na větší kostky. Krájíme po vychladnutí, protože jinak by se nám lasagně rozjely a nedržely při sobě.
Přeji Vám dobrou chuť!
autor: Dana Boudová
obrázky: Dana Boudová