Autor obrázku: Lovro Rumiha

Maďarská kuchyně

Jídla pro pořádné chlapy, tak by se mohla stručně charakterizovat maďarská kuchyně, pochoutky plné masa a pikantních chutí. Tím je maďarská kuchyně vyhlášená po celém světě a jak se řekne jídlo a Maďarsko, většině lidí se vybaví základní suroviny, které se při přípravě pokrmů používají a to klobásy, hovězí i vepřové maso, zelí a papriky. A to všechny – čerstvé, chilli papričky a také koření.

Hodně se také používá smetana – kolikráte na zjemnění chutí, dále česnek, cibule, rajčata, kapusta, zvěřina a vše dovršuje tokajské víno. Samozřejmě se i zde nezapomíná na kvalitní sladký zákusek, který Maďaři milují.

Guláš

Autor obrázku: Lovro Rumiha

Nejslavnějším jídlem z Maďarska je bezesporu guláš. Pokud nahlédneme do historie, tak zjistíme, že původně šlo o polévku, dokonce instantní. Kočovníci si nejprve kousky hovězího uvařili s cibulí a poté nechali na slunci uschnout. Takto mohli v klidu cestovat a kdykoli byl hlad, stačilo pouze zalít vroucí vodou. Postupem času přibyly další ingredience, jako zelenina, smetana apod. a sušení zcela zaniklo. Z polévky se stal guláš. Existuje několik druhů, jeden z nejznámějších je Segedínský, pochází z oblasti okolo města Szeged v Maďarsku (někdo tvrdí, že podle maďarského spisovatele Józsefa Székelyho).

Paprikáš

Kdo by neznal dobrý paprikáš. Většinou se připravuje z drůbežího masa, sladké papriky a smetany. Maďaři prý takto připravují i rybu. Omáčka i s masem se podává spolu s knedlíky, jako guláš.

Lecsó

U nás klasické lečo, což je vařená směs zeleniny, jako je paprika, rajčata, cibule, česnek, mletou paprikou a také s vejcem. Kdo rád pikantnější, dává si do leča ostrou papriku.

Halászlé

Jedná se o rybí polévku, obvykle z kaprů, štik nebo sumců, do které se přidává česnek, cibule, rajčata, chilli, pepř, sůl, mletá paprika a také bílé víno.

Perkelt

Je to jakási obdoba guláše s tím rozdílem, že je zde větší množství cibule a připravuje se jak z hovězího, vepřového, kuřecího, telecího masa nebo dokonce zvěřiny. Spíše než o guláš jde o podušené, nakrájené maso na cibuli a pikantně ochucené.

Töltött paprika

Ať už název vypadá jakkoli podivně, jsou to plněné papriky na rajské omáčce. Papriky se plní směsí masa, někdy i rýží a poté se pečou v troubě. Podávají se obvykle právě s rýží.

Autor obrázku: Top Budapest

Lángos

Česky se mu říká langoš, a tudíž již každý ví, že jde o smaženou placku z kynutého těsta, která se prodává i ve stáncích s rychlým občerstvením a vrství se směsí zelí, česneku, sýrem, šunkou i koprem.

Tokáň

Připravuje se z vepřového nebo hovězího masa, krájené na dlouhé nudličky a spolu se zeleninou dušené na pikantní omáčce.

Pagácsa (pagáč)

Mnozí jej znají a připravují i u nás. Jde o placku z kynutého těsta, která je ji naslano nebo i nasladko. Podle chuti.

Dobos-torta

Je jeden ze známých maďarských dezertů. Dort, který je složen z šesti vrstev těsta, čokoládového krému a karamelové polevy si jistě zaslouží svoji přízeň.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *