Makedonská kuchyně
Makedonská kuchyně
Malý stát na území bývalé Jugoslávie, která obývá něco málo pře dva miliony obyvatel, vznikl poměrně nedávno – v roce 1991. Nepatrná země, sousedící s Řeckem a jinými státy je často ve vyjmenovávání států Evropy opomíjená, i když národní vlaku zná asi každý žluté slunce na červeném pozadí.
Žijí zde klidní, trochu flegmatičtí, také trochu temperamentní lidé, a jejich kuchyně se mísí podobně, jako žijící národy. Velký vliv zde zanechali Turci, Řekové a i další národy. Tradiční pokrmy jsou podobné jako na celém Balkáně, resp. v zemích bývalé Jugoslávie.
Hodně se používá masa, také je tu spousta ryb a oblíbené jsou jako mléčné výrobky, také čerstvá zelenina i ovoce, i bylinky a při vaření se používají jak víno, tak domácí makedonské pálenky.
Meze
Jídlo v Makedonii začíná několika předkrmy, zvané meze. Jsou skutečně vynikající a obsahují různé kousky masa, zeleniny a dalších ingrediencí.
Tavče gravče
Makedonským národním jídlem je tavče gravče, které se připravuje z fazolí, cibule, oleje, paprik a koření. Nejprve se do měkka povaří fazole, potom se přimíchávají i další ingredience a následně se vše peče v hliněné nádobě s víkem.
Turli Tava
Je oblíbeném vegetariánské jídlo, i když jeho verze se objevuje někdy i s masem. Nakrájená a očištěná zelenina se smíchá spolu s brambory, rýží, a kořením. Peče se v hliněné misce s víkem. Jako zelenina je nejčastěji používaná mrkev, červené papriky, oblíbený lilek a okra.
Kačmak
Tradiční kukuřičná kaše, která se připravuje z kukuřičné mouky, vaří se ve vodě a do toho všeho se ještě přidávají mačkané brambory. Podává se s kyselým mlékem nebo tradičním sýrem.
Popara
Je jakýmsi jídlem chudých, či zbytkovým jídlem. Připravuje se z na kousky nakrájeného chleba, které se vaří v mléce, někdy ve vodě spolu s kapkou oleje a následně se po pokrmu přidává sýr.
Pastrmajlija
Slaný koláč, nebo spíše chléb, jehož jednou z hlavních ingrediencí je maso a vejce. Na chlebovou placku je vrstvena směs masa a úplně nahoru pak smažená vejce. Je to taková, jakoby makedonská pizza.
Selsko meso
Jako už název napovídá, jde opět o masový pokrm. Tady se mísí několik druhů mas, ať už jehněčí, hovězí, nebo vepřové, přidává se uzené maso, houby, měkký sýr, papriky a nakonec samozřejmě i koření. Vše se klade do hliněné nádoby a v ní dusí, dokud není maso měkké. Houby i papriky pustí šťávu i aroma a pokrm má tak svoji typickou chuť.
Kebapi
Ať už název připomíná cokoli, jedná se o klasické čevapčiči. Tradiční jídlo celého Balkánu nemůže chybět ani tu. Mleté maso, nejčastěji hovězí se spolu s kořením a cibulí tvaruje do válečků a griluje na ohni. Opečené válečky se podávají se smetanou, makedonským sýrem anebo tvarohem. Hodně se také kebapi podávají v chlebové placce.
Kajmak
Tradičním makedonským sýrem, nebo spíše mléčným produktem je kajmak, který se připravuje pomalým vařením kravského mléka, kdy se vrchní škraloup postupně seškrabuje a nechá se pár dnů zakvasit. Výsledkem je měkký, mazlavý sýr, či spíše pomazánka, která se podává k většině masových jídel.
Tulumba
Plátky z jednoduchého těsta se smaží a potom zalívají sladkým sirupem. Podávají se až jako studené.
Sutljaš
Klasický rýžový pudink, podávaný na závěr běžného makedonského menu. Není tak sytý a těžký, jako jiné, tradiční sladké pokrmy, proto je i velice žádaný.