Autor obrázku: Rui Ornelas

Marocká kuchyně

Maroko, země písků a moře. Tajuplná a magická. Není typickou zemí, kde Češi tráví dovolenou, ale když se tak stane, rozhodně je nutné ochutnat pokrmy z tradiční marocké kuchyně.

Maroko je ovlivněno dvěma národy – Araby – muslimy, což jsou maročtí obyvatelé a pak také Španělé, které od Maroka dělí pouhý Gibraltarský průliv. Takže už si lze trochu udělat obrázek o tom, co v tamější kuchyni můžeme najít. Jednak je to spousta zeleniny, ovoce, dále řada koření a naopak nikdy v marocké kuchyni nenajdeme vepřové maso a tvrdý alkohol.

Tato až pohádková země je ideálním prostředím pro pěstování koření, jenž se hojně užívá. Je to hlavně bazalka, anýz, šafrán, zázvor, koriandr, kurkuma, dobromysl, kmín, pepř, petržel, také skořice. Z dalších surovin je nutné jmenovat sezamové semínko, cibuli, česnek, či citron. Hojně se tu pracuje s cizrnou, kuskusem a dalšími obilovinami. Zajímavé je, že i když je Maroko ohraničeno z velké části mořem, ryby a mořské plody zde nejsou až tak časté. Z masa je tu nejčastější telecí, hovězí, jehněčí, a dokonce i maso z koz.

Možnou zajímavostí je, že i když je zde mouky dostatek, zatím Maročané neobjevili těstoviny. Na klasickém domácím jídelníčku rozhodně nebudou k mání.

Maročané mají rádi sladké a dezerty, zmrzliny i slazené nápoje jsou na naše poměry až příliš sladké. Ke slazení užívají většinou med a tím rozhodně nešetří.

Taine

Je prakticky národním jídlem Maroka. Taine je směs několika druhů mas (někdy i jen jednoho), které je krájeno na menší části a spolu se zeleninou dušeno v páře. Jako příloha se podává marocká chlebová placka a někdy i brambory.

Sladké kuře

Autor obrázku: Rui Ornelas

Obyvatelé Maroka prostě sladké milují. A to dávají znát i na pokrmech, kde se až tak často sladidla nevidí. Například kuře jsou schopni naplnit směsí rozinek, oříšků a medu a celé takové kuře samotným medem i potřít.

Harira

V marocké kuchyni se hodně používají luštěniny, a proto není žádným překvapení, že tradiční marocká polévka je připravovaná právě z luštěnin. Hodně častá je cizrna, ale i čočka.

Kuskus

V některých oblastech Maroka se můžeme setkat s pojmenováním sikuk. Hlavní složkou pokrmu je samotný kuskus, což je semolina, jinak také krupice, která se vaří a smíchává se zeleninou, masem, oříšky, také ovocem a ochucuje se skořicí.

Autor obrázku: www.WorthTheWhisk.com

Sladké pokrmy

Pro milovníky sladkého, jaké jsou Maročané, je jistě potřeba mít možnost osladit si život na každém rohu, a stejně hojně, jak jsou u nás stánky s rychlým občerstvením, jsou v Maroku prodejny se sladkými pokrmy. Hodně ze znám Seffa, což je sladká forma kuskusu, nebo také rýžový puding se skořicí, rozinkami a mandlemi. Další známou pochoutkou jsou priváty, což jsou trojúhelníkové sladké kousky anebo pak káb el-ghzal, zvané také jako gazelí rohy a je to sladké pečivo ve tvaru půlměsíce plněné mandlemi a polité cukrovou polevou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *