Nizozemská kuchyně
Nizozemská kuchyně
Země větrných mlýnů, dřeváků, tulipánů, ale i velkých, kulatých sýrů. Nizozemsko je poměrně malá, přímořská země, kde se hodně podávají ryby a mořské plody, ale velkou roli hraje i zelenina, z nichž nejvíce mrkev, brambory, cibule, zelí a petržel. Oblíbené jsou i uzeniny, slanina, klobásy, šunky.
Nizozemská kuchyně je ovlivněná z velké části kuchyní německou, také anglickou i francouzskou a nějaké ty vlivy si přivezli přistěhovalci z exotických zemí.
Národním pokrmem je nizozemský stew. Podobný pokrm se podává i v nedaleké Anglii, ten nizozemský je však bez masa, připravuje se na opečené slanině a dusí se s mrkví, brambory, cibulí a okořeněné nejen solí, ale obvykle i tymiánem.
Stamppot
Německý vliv je znát v pokrmu stamppot. Je to vlastně takový ten klasický německý eintopf, který se však vždy podává teplý. Je to jídlo tzv. z jednoho hrnce, které se vaří ve stylu „co dům dal“.
Nizozemské polévky
Národní polévkou v Nizozemsku je lahodná a skvělá polévka z červených paprik. Připravuje se tu ale i okurková a poněkud netradiční ovocné polévky, jako třeba třešňová.
Výtečné sýry
Krajina sýrů, které vévodí slavný sýr Gouda, jmenující se po obci Gouda. Je to přesně ten sýr, který může vážit i dvacet kilogramů. Vyhlášený je i Edam, který je trochu podobný našemu Eidamu, ale tento je formován do tvaru koule a je poněkud suchý a tuhý.
Nizozemci jsou našimi konkurenty v oblasti pití piva. Největší značka je vyhlášená i po celém světě. Pije se zde pivo tmavé, světlé, hořké i sladší. Oblíbená jsou dokonce i ovocná a bylinková, jako například pivo s příchutí koriandru a pomeranče.
Mořeplavci, jakými jsou a byli Nizozemci, dali Evropě a vůbec celému světu řadu surovin i koření. Tak například skořice. Velice oblíbená nejen v Nizozemsku, ale i u nás. Bez cest holandských mořeplavců bychom možná neznali muškátový oříšek a hodně se také podíleli na rozšíření, dnes velice oblíbeného „sportu“ pití kávy.
Jedním z národních pokrmů této evropské země jsou masové kuličky, které se jmenují bitterballen. Zvláštní je jejich příprava, protože se nedělají z mletého masa, jako třeba ve Švédsku. Hovězí maso se vaří ve vývaru tak dlouho, dokud nezměkne. Potom se pomele, nebo přímo rozmixuje, okoření a tvaruje se do kuliček, které se potom obalují v mouce, strouhance a rozkvedlaném vejci. Nakonec se smaží a podávají s hořčicí.
Hutspot
Jídlo s vlastní historií. Vzniklo prý ze zbytků pečených brambor, které tu nechali Španělé. Nizozemci do brambor přidali dušenou mrkvi s cibulí a vše pořádně rozmíchali. Je to prakticky taková bramborová kaše s mrkvovou příchutí.
Zuurkoolstamppot
Jsou jinou variantou hutnou. Brambory jsou šťouchané se zelím.
Rijsttafel
Zde je znát vliv Asie. Není žádný speciální a typický recept na toto jídlo, jde o směsi zeleniny i masa, které se podávají s rýží. Něco jako naše rizoto.
Poffertjes
V Nizozemí jsou oblíbené deserty. Malé lívanečky z pohanky se podávají se sladkých sirupem a často jsou k dostání na pouličních stáncích s rychlým občerstvením.
Jablečný koláč
Nejen Američané, ale i zde se tradičně připravuje vláčný jablečný koláč. Oproti americkému je vysoký, většinou se peče v běžné dortové formě.
Pannenkoeken
Nizozemci milují palačinky a to na jakýkoli způsob. Sladké, ale i slané nejsou ničím neobvyklým.