Pavlova 5 x jinak!
Pavlova 5 x jinak!
Kdy jindy připravit sněhový dort než uprostřed bílé zimy? Vyzkoušejte následující tipy na tuto nadýchanou nebeskou dobrotu. Určitě nezůstanete jen u jednoho receptu, všechny jsou dokonalé!
Kokosová Pavlova s pařížskou šlehačkou
Kokos, čokoláda a maliny – to je přímo gurmánské spojení chutí!
Na 12 porcí budete potřebovat:
- 3 bílky
- 180 g cukru krupice
- 1 lžíci citrónové šťávy
- 50 g moučkového cukru
- 50 g mletého kokosu
a na náplň a ozdobu:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 20 g kakaa
- 20 g cukru krupice
- 100 g malin
Bílky dejte spolu s polovinou krupicového cukru do kovové misky, postavte do horké páry a šlehejte asi 5 minut do pěny. Pak misku vyjměte, přidejte zbylý cukr a citrónovou šťávu a vyšlehejte pevný a lesklý sníh. Do něj vmíchejte moučkový cukr s kokosem. Sněhové těsto rozdělte na tři díly a rozetřete ho na plechy vyložené pečícím papírem na stejně velká kola o průměru 15 – 20 cm. Korpusy pečte (sušte) asi 50 minut při teplotě 100ºC. Smetanu svařte spolu s cukrem a kakaem a nechte ji vychladnout v ledničce, nejlépe do druhého dne. Poté ji vyšlehejte dotuha a pomažte jí upečené pláty Pavlovy. Ozdobte čerstvými malinami a podávejte.
Citrónové mini Pavlovy
Jednoporcové zákusky jsou ideálním roztomilým pohoštěním pro každou návštěvu.
Na 6 kousků si připravte:
- 5 velkých bílků
- 250 g moučkového cukru
- 2 a ½ lžíce bramborového škrobu
- 2 ½ lžíce citrónové šťávy
a na náplň:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 150 g mascarpone
- 150 g citrónového krému (lemon curd)
Bílky vyšlehejte se špetkou soli dotuha a za stálého šlehání zašlehávejte po lžících moučkový cukr, škrob a citrónovou šťávu. Na pečící papír si nakreslete dvanáct koleček o průměru 7 cm v dostatečných rozestupech a hotové těsto rozetřete na „značky“. Mini Pavlovy pečte asi hodinu při teplotě 120ºC. Mascarpone smíchejte s citrónovým krémem, přilijte smetanu a prošlehejte na hladký krém. Hotové korpusy spojujte připravenou náplní a zákusky podávejte ještě týž den, jinak zvlhnou.
TIP: Vyzkoušejte i klasiku v podobě náplně z ušlehané smetany a ozdoby z oblíbeného ovoce. Jednoduché, ale efektní!
Kávová Pavlova
Milovníci kávy, držte si klobouky! Tenhle nadýchaný dezert si získá každého kafomila!
Na 1 Pavlovu budete potřebovat:
- 4 velké bílky
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžíce instantní kávy
- 2 lžíce bramborového škrobu
- 1 lžíce citrónové šťávy
a na náplň:
- 300 ml smetany ke šlehání
- ovoce
Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Za stálého šlehání do něj postupně přidávejte moučkový cukr smíchaný s kávou, škrob a nakonec citrónovou šťávu. Připravené sněhové těsto rozetřete na pečící papír do tvaru kola o průměru 22 cm a pečte asi hodinu při teplotě 150ºC. Vychladlý korpus ozdobte ušlehanou smetanou, oblíbeným ovocem (například granátovým jablkem nebo malinami) a poprašte kakaem.
Schwarzwaldská Pavlova
Oblíbený dort ve odlehčené sněhové verzi je ideálním zimním zákuskem!
Na 1 Pavlovu si připravte:
- 6 bílků
- 300 g moučkového cukru
- 2 lžíce bramborového škrobu
- 1 lžíci citrónové šťávy
na náplň:
- 200 g višní
- 80 g cukru krupice
- 1 lžičku citrónové šťávy
- 1 lžičku bramborového škrobu
- 2 plátky želatiny
a na ozdobu:
- 150 ml smetany ke šlehání
- 80 g hořké čokolády
Bílky vyšlehejte spolu se špetkou soli na tuhý sníh, za stálého šlehání do něj po lžících přidávejte moučkový cukr a potom i škrob a citrónovou šťávu. Připravené sněhové těsto rozetřete na pečící papír do tvaru kola o průměru 22 cm a pečte asi 75 minut při teplotě 150ºC. Plátky želatiny nechte nabobtnat v malém množství vody. Vypeckované višně vložte spolu s cukrem a citrónovou šťávou do kastrůlku a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Škrob rozmíchejte ve lžíci vody, přilijte k višním a povařte do zhoustnutí. Poté odstavte a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Upečenou Pavlovu ozdobte ušlehanou smetanou, višňovým želé a nastrouhanou čokoládou.
Pavlova s datlemi a ořechy
Trošku netradiční, ale delikátní pojetí, které zaujme každého milovníka nevšedních chutí.
Na 1 Pavlovu budete potřebovat:
- 6 bílků
- 300 g cukru krupice
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžičku citrónové šťávy
- 120 g vlašských ořechů
- 8 sušených datlí
a na náplň:
- 250 g mascarpone
- 150 g karamelového Salka
- 300 ml smetany ke šlehání
- 10 sušených datlí
Ořechy nasekejte a nasucho opražte na pánvi. Vypeckované datle nakrájejte na menší kousky a smíchejte s polovinou ořechů. Bílky vyšlehejte spolu se špetkou soli na tuhý sníh, postupně přidávejte po lžících krupicový i třtinový cukr a citrónovou šťávu. Oddělte čtyři lžíce bílkového sněhu a spojte je se směsí datlí a ořechů. Tuto směs opět zapracujte do zbylého sněhu. Sněhové těsto rozdělte na dvě části a rozetřete ho na plechy vyložené pečícím papírem do tvaru kola o průměru 23 cm. Korpusy pečte 5 minut při teplotě 180ºC, poté teplotu snižte na 140ºC a pečte další hodinu a půl. Na náplň nakrájejte vypeckované datle na malé kousky a smíchejte je s druhou polovinou opražených ořechů. Mascarpone smíchejte s karamelovým Salkem, datlemi a ořechy a nakonec vmíchejte ušlehanou smetanu. Upečený plát potřete krémem, přiklopte druhým plátem, ozdobte datlemi, ořechy a poprašte kakaem.