Polská kuchyně

Autor obrázku: mike krzeszak
Polská kuchyně
Je poněkud zvláštní, že ač jde o našeho severního souseda, mnoho o jeho stravovacích návycích nevíme. Pokud teda nepočítáme pohraniční obyvatelstvo. Každá země má svá specifika a ty polská, alespoň co se jídla týče, si málokdo z nás vybaví.
Polskou kuchyni ovlivnila léta nadvlády jiných států a národů. Nejvíce pak východ, jako Rusko, Litva, Lotyšsko, ze západních hranic pak Německo no a z jihu pak proudily i vlivy české kuchyně.
Tradiční polské pokrmy se připravují ze zelí, masa, uzenin, červená řepa, okurky, smetana, kedlubny, z koření pak majoránka, kopr nebo kmín. A nesmí se zapomenout na nepostradatelné brambory a výtečný polský chléb.

Bigos
Také se můžeme setkat s pojmenováním bigus a jde o pokrm ze zelí, uzenin, kousky masa, s houbami. Vše je povařeno a následně podáváno. Častou ingrediencí je právě slanina nebo pikantní klobásy, které nejprve opečou a poté se přidávají další ingredience. Tím získá pokrm svoji typickou chuť.
Zrazy
Masitý pokrm, podobný známému čevapčiči. Mleté hovězí a vepřové maso je smícháno se starším, předem namočeným pečivem, přidávají se vejce, i mouka, a koření. Vše se řádně promíchá, vyválí se placka, které se vykrajují čtverečky, jež se následně smotají do slaniny a následně na cibulce osmahnou. Zásmažka se zahustí a okoření a s touto omáčkou se zrazy na talíři polévají.
Žurek
Jde o tradiční polskou polévku, připravovanou klasickým způsobem. Nejprve se ze starého chleba, teplé vody, česneku a mouky udělá kvásek. Vše se řádně promíchá a přikryté textilem nechá, a teď pozor – na teplém místě celé čtyři dny a čtyři noci kvasit. Případná plíseň se před další úpravou jednoduše odstraní. Poté v dalším hrnci povaříme cibuli, česnek, houby a klobásu či slaninu. Přidá se koření, jako bobkový list, sůl, pepř a po nějaké době se přidá předem připravený kvásek. Nechá se ještě povařit, poté vypne a přidává se smetana. Podává se s rozmačkanými bramborami a chlebem.
Obvařanky
Polské preclíky jsou připravovány pro nás možná zvláštní formou – vařením i pečením. Z jednoduchého těsta se udělají válečky, spletou se v preclíky a poté vhodí do vařící vody. Jakmile vyplavou, kladou se na plech, pomažou rozkvedlaným vejcem a pečou.
Polévka z červené řepy
Velmi častou je i sytě červená polévka, která se připravuje ze syrové řepy, koření a zahušťuje se moukou. Někdy se přidává i smetana a při podávání na talíř se doplňuje vařenou a rozmačkanou bramborou a kousky červené řepy.