Rakouská kuchyně
Rakouská kuchyně
I když jsou jídla našeho jižního souseda dost podobná, přece jen je rakouská kuchyně něčím vyhlášená. Třeba takový Sachrův dort, jehož originální recepturu hlídá trezor. Nebo vyhlášený vídeňský řízek či vídeňská káva.
Základem rakouské kuchyně je bezesporu maso, zejména to telecí. Je skvělé nejen na vyhlášené řízky, ale i do pravého rakouského guláše. Vůbec se zde hodně konzumuje hovězí a například skvěle připravená svíčková je skvostem rakouské kuchyně.
Vídeňský řízek v trojobalu
U nás se běžně obalované řízky dělají z vepřového nebo kuřecího. Vídeňský řízek je naopak připravován z telecího, jemně naklepaného a v trojobalu obaleného, smaženého na rozpálené pánvi. Podává se s kysaným zelím a malými, krupicovými knedlíčky, téže zvanými noky.
Tiroler Knädel
Specialita Tyrolska – knedlíky připravené z uzeného masa, vajec, bílého chleba a slaniny. Jsou výtečné, hutné a rozhodně ne dietní.
Tiroler Gröstl
Další velice oblíbenou tyrolskou specialitou je toto hovězí maso připravené s uzeným a podávané s vařenými brambory a cibulí.
Tafelspitz
Rakouskou specialitou je i hovězí maso, nejčastěji svíčková, které se vaří spolu se zeleninou v zeleninovém vývaru. Ve stejném hrnci se vaří i brambory, které se následně podávají jako příloha.
Spätzle
Jídlo převzaté ze severovýchodu. Jsou to halušky, připravené z jednoduchého těsta a podávají se s tvarohovým sýrem a často také zelím. Je to jídlo chudých, aspoň co se historie týče. Dnes si na něm pochutnávají fajnšmekři z celého světa ve vybraných rakouských restauracích.
Srnčí ragú na rybízové smetaně
V Rakousku se také hodně konzumuje zvěřina. Proto není žádným překvapením, že rakouské kuchařky obsahují řady receptů na přípravu těchto pochutin. Prokládají se zde chutě tmavého masa a kyselého rybízu, vše zjemněno smetanou a ochuceno červeným vínem.
Kaiserschmarren
Sladký pokrm, který měl rád císař František Josef I. Upečené sladké těsto se trhá pomocí vidliček a podává se švestkovým kompotem.
Sachrův dort
Jeden z nejslavnějších moučníků na světě (možná i nejslavnější), je tento čokoládový dort s meruňkovou marmeládou. Vznikl poměrně náhodou, či přesněji řečeno – proslavil se náhodou. Mladý Sacher, ještě jako učeň pomáhal v kuchyni knížete Metternicha. Jednou starý cukrář onemocněl, ale bylo potřeba zajistit netradiční moučník pro vítané a velevážené hosty. Učeň Sacher nabídl svůj dort a od té doby jeho sláva jen vzkvétala. Dodnes je receptura tajná a pravý Sacher se prodává pouze na vybraných místech v Rakousku.
Recept na pravý a originální sacher dort sice nemáme, ale vyzkoušejte třeba recept na nepečený dort, který je rychlejší a jednodušší.
Štrúdl
Jablečný štrúdl miloval již císař František Josef I. delikatese, která se běžně připravuje i u nás, je v Rakousku obsypána větším množstvím rozinek, než jsme třeba zvyklí u nás. Podává se obvykle teplý ke kávě nebo čaji.
Mozartovy koule
Další vyhlášená delikatesa, která se vyváží do celého světa a stojí nemalé peníze. Nugátová koule, ve které je marcipán a vše navíc obaleno v čokoládě. Začaly se vyrábět na konci devatenáctého století a dodnes jsou drahou a výtečnou pochoutkou.
Opilý kapucín
Mezi hvězdami sladkého Rakouska má také své místo moučník, který obsahuje výrazné množství alkoholu. Nabízí je většina kaváren a cukráren, a přípravu zvládne i běžná kuchařka.
Dort Eserházy
Velice oblíbeným je i dort Eserházy, který se připravuje z několika vrstev oříškového těsta a plní se nadmíru znamenitým krémem. Hotový dort se polévá cukrovou polevou a zdobí čokoládou.