Rumunská kuchyně
Rumunská kuchyně
Země východní Evropy – Rumunsko bylo v minulosti často pod nadvládou jiných národů, které sem přišly a zanechaly tu své zvyky ohledně vaření (i mnohé jiné). Proto se zde setkáme nejen s rakouským schnitzelem, řeckou musakou anebo tureckou baklavou.
Tradičně se zde vaří guláš, Rumuni mají rádi hodně vepřového masa, vaří také zeleninu a potrpí si na servírování zejména vlastních sýrů, jako jsou telena, nebo sirene, což je slaný sýr, podobný balkánskému.
Mamaliga
Národním pokrmem celého Rumunska je kaše, připravená z kukuřičné mouky, která se nejčastěji podává s brynzou anebo jiným čerstvým sýrem, dále kysanou smetanou a někdy i mlékem. Podává se jako hlavní chod, ale i příloha a je k dostání v běžných restauracích. Dříve byla mamaliga jídlem chudých rolníků, dnes si na něm pochutnávají i v luxusních restauracích.
Čorba
Není až tak konkrétní pokrm, jako označení všech rumunských polévek, které jsou nakyslé. Kyselost určuje přidaná šťáva z citronu nebo kysané zelí. Hodně se také dává česneku, kousků mas, nebo vnitřností, zelenina a i chilli.
Pateuri
Jsou velice oblíbené slané šátečky, plněné mletým masem nebo sýrem. Běžně jsou k dostání u stánků s rychlým občerstvením a v prodejnách pečiva.
Sarmale
Nejen rumunským, ale spíše balkánským jídlem je pokrm ze smotaných vinných listů, která se plní směsí mletého masa a rýže. Směs se také hodně koření a jednotlivé závitky se kladou do zapékací mísy, ve které se dusí.
Mititei
Hovězí mleté maso, které je silně kořeněné, do směsi se přidává česnek, černý pepř koriandr a tymián. Z uhnětené směsi se tvarují válečky, které se následně opékají a podávají s hořčicí. Výtečné je k tomuto pokrmu pivo a vždy se servírují čerstvé, teplé. V některých oblastech se nazývá mici a pro nás je známo jako černohorské čevapčiči.
Rasol
Poměrně jednoduchý pokrm, který se dá nazvat také – co dům dal. V jednom hrnci se vaří maso, zelenina, nesmí chybět brambory. Až je vše měkké, podává se s křenem a rumunskou omáčkou mujdei.
Mujdei
Omáčka rumunské kuchyně, na kterou je potřeba česnek, která se prolisuje a smíchá se slunečnicovým olejem. Je to spíše pasta, než klasická omáčka a je běžným dochucovadlem snad všech masitých pokrmů.
Tichitura moldoveneasca
V různých regionech se můžeme setkat s různými variantami, základem se však obvykle všude vepřové maso, jež se dusí a podává se se sýrem, volským okem, česnekovou omáčkou a také kukuřičnou kaší.
Ardei umpluti
Jsou plněné papriky, asi tak, jak je známe i u nás. Směs mletého masa, koření a rýže se dávkuje do vydlabaných paprik a poté se pečou v troubě.
Salata de vinete
A zde něco pro milovníky zeleniny a nadšené vegetariány. Salát z grilovaného lilku, cibule a slunečnicového oleje. Podává se sám, a někdy jako příloha k masům. U lilku je důležité myslet na to, že se musí vždy tepelně zpracovat, jinak je mírně jedovatý.
Zacusca
Zeleninová pomazánka, která se hodně konzumuje v zimních měsících. Pečený lilek, papriky, cibule a fazole jsou hlavními ingrediencemi, které se uvaří a poté podávají jako pomazánka na chleba. Rumunci je dělají ve velkém množství a poté konzervují na zimu.
Papanasi
Jsou tradiční rumunské koblihy, které se připravují z tvarohu a polévají se marmeládou a zakysanou smetanou.
Clatita
Rumuni také milují palačinky. Ty své dělají hodně tenké, jsou pak křupavé a plní je sladkými náplněmi.