Autor obrázku: THOR

Ruská kuchyně

Obrovská země, která se může pochlubit tím, že se rozprostírá na dvou kontinentech, na své mapě má několikamilionová města, ale i její kuchyně je velice pestrá. Záleží na oblasti, ale zásadně platí, že je pozůstatkem z dob dřívějších a také většiny původních obyvatel, což byli chudí rolníci. Jejích strava se připravovala a sestávala se z brambor, zelí, kapusty, okurek, cibule, chleba. To vše ochucení koprem, petrželí a kysanou smetanou. Dále se hodně používají houby, ryby, zvěřina anebo med.

Zajímavé je použití brambor v historii Ruska. Ty prý do země nechal dovézt car Petr I. Veliký, což jeho odpůrci komentovali jako ďáblovo jídlo a odmítali je konzumovat. Jenže to netrvalo věčně a přílišný hlad a nedostatek jiných surovin donutil odpůrce „brambor“ roku 1840 k hromadnému výsevu a následné konzumaci většiny obyvatel a zejména pak těch méně majetných. V té době byly brambory také nazvány chlebem chudých.

Autor obrázku: THOR

Kaviár

Kdo by řekl, že kaviár je prakticky ruský vynález. Konzumuje ho nejvyšší společnost po celém světě, je považován za delikatesu. I když ne každý kaviár vyhledává, vždy jej chce alespoň zkusit. Jedná se totiž o rybí jikry a ten nejlepší pochází z oblasti Ruska u Kaspického moře. Také záleží na druhu ryb. Nejkvalitnější je jiker jesetera a je černý. Na trhu se objevuje i červený, ten je výplodkem jiker z lososa. I když všude jinde na světě je kaviár považován za symbol luxusu, je v Rusku, i když je drahý, poměrně běžným artiklem a Rusové si obvykle připravují toasty s kaviárem.

Boršč

Tradičním ruským jídlem je polévka boršč. Základ tvoří vývar z hovězích kostí a červené řepa. Přidává se zelenina a podává se se zakysanou smetanou.

Pirožki

Pirožky jsou tradičním jídlem ruského venkova. Jde o kousky z kynutého těsta, které jsou pečené a plněné masem, zelím, vejci, bramborami, houbami, či tvarohem.

Hovězí Stroganoff

I u nás se již běžně připravuje tento ruský pokrm, který se sestává z hovězího masa, hub, cibule, někdy i další zeleninou, a spolu s kyselou okurkou se podává s kyselou omáčkou.

Šči

Jedná se také o hustou polévku, připravenou ze zelí, masa, kořenové zeleniny a koření. I zde se přidává smetana a někdy se polévka šči připravuje z kysaného zelí. Dříve byla tato polévka celým obědem chudých, proto je nejen hustá, ale i vydatná.

Pelmeně

Jde o obdobu slavných italských raviol. Těstovinové taštičky jsou plněny masovou směsí, vaří se ve vodě a na talíř se podávají se smetanou. Někdy i máslem, hořčicí nebo křenem.

Kartoška kroška

Uvařená a rozkrojená brambora ve slupce, která je běžným pouličním jídlem v Rusku. Plní se různými přísadami, nejvíce samozřejmě masem, zelím nebo houbami.

Autor obrázku: Father.Jack

Bliny

Jsou tenké a oblíbené palačinky, které se podávají s rozpuštěným máslem a kysanou smetanou. Mohou se podávat tradičně nasladko, ale i naslano.

Golubce

Směs mletého masa, rýže a různého koření je balena do zelných listů a kladena na pekáč jeden vedle druhého. Poté se přelije máslem a peče v troubě. Podávají se přelité, jak už jinak, kysanou smetanou.

Pyški

Jsou malé, smažené koblížky. Někdy se obalují v cukru, ale často se podávají jen tak, s marmeládou, nebo jinými surovinami, které se hojně v Rusku vyskytují.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *