Rychlý jablečný závin – recept

Začala jablečná sezóna, všude dozrává spousta jablek a je potřeba všechny je zpracovat. Jako ideální varianta je jeví jablečný závin neboli štrúdl.
Ingredience:
- půl kila hladké mouky
- dvě vejce
- vřelou vodu
- troška soli
- cukr krupice
- skořicový cukr
- polévková lžíce octa
- polévková lžíce oleje
- strouhanka
- nastrouhaná jablka
- máslo -10 dkg
- ořechy,mák,kokos –přidáváme do jablek kdo co rád
Postup:
Prosátou mouku vsypeme do misky, rozklepneme dvě vejce, přidáme lžíci octa a lžíci oleje, trošku přisolíme, přisladíme a vše zalijeme vodou, která se právě vařila.
Vypracujeme vláčné těsto, které necháme odpočinout, ale nedáváme jej do ledničky.
Oloupeme si jablka, nastrouháme je, vymažeme si plech a dáme rozehřát troubu.
Vál lehce pomoučníme, můžeme si pomoučnit i váleček na těsto. Vyválíme si tenké placky – z tohoto množství by vám to mělo vyjít na dvě placky – poklademe jablky a nyní záleží na vás. Můžete sypat kokos, rozinky, mák – jak vám co chutná. Můžete jablka posypat jen skořicovým cukrem a cukrem krupicí nebo moučkou.
Nechte si rozpustit máslo, pomocí polévkové lžíce celou placku máslem pokropte. Můžete se dát do zavinování. Nebojte se, půjde to. Pěkně umístěte na plech a dejte se do druhé placky.
Záviny pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů, po chvíli teplotu snižte.
Nechte si chutnat!