Slané dobroty z listového těsta

Slané dobroty z listového těsta
Překvapte rodinu nebo nečekanou návštěvu rychlým občerstvením v podobě lahůdek upečených z listového těsta. Stačí mít chlazené listového těsto neustále při ruce, pár základních ingrediencí v lednici nebo ve spíži a za pár minut Váš byt provoní neodolatelná slaná dobrota, po které se jen zapráší a hosté budou loudit recepty!
Mini rohlíčky se sušenými rajčaty
Blesková chuťovka, která skvěle doplní přátelské posezení u vína.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 250 g listového těsta
- skleničku sušených rajčat naložených v oleji
- vejce na potření
- makové nebo sezamové semínko na posypání
Těsto vyválejte na milimetrový plát a nakrájejte z něj malé trojúhelníčky, přičemž dvě strany by měly být delší než zbývající. Sušená rajčata nakrájejte nadrobno, rozložte na připravené tojúhelníčky a ty zaviňte do malých rohlíčků. Plech vyložte pečícím papírem, rohlíčky na ně naskládejte, potřete rozšlehaným vejcem a posypte makovým nebo sezamovým semínkem. Pečte při 200ºC po dobu asi 10 minut.
Listoví šneci s nivou
Šneci z listového těsta jsou oblíbenou pochoutkou mnohých z nás, vyzkoušejte proto i tuto lehce pikantní variantu.
Pro 4 až 6 osob si připravte:
- 2 balení listového těsta
- 240 g krájené slaniny
- 2 svazky jarní cibulky
- 1 sklenička nakládaných nebo sušených rajčat
- 250 g nivy
- vejce na potření
- sezamové semínko na posypání
Listové těsto rozválejte na dva pláty, na každý z nich rozprostřete plátky slaniny a nasekanou jarní cibulku. Jeden plát ozdobte navíc i nasekanými rajčaty a nakonec oba pláty posypte strouhanou nivou. Pláty opatrně, ale pevně zarolujte do rolády a nožem nakrájejte na centimetr široká kolečka. Plech vyložte pečícím papírem a jednotlivé šneky na něj skládejte řeznou stranou dolů. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamovým semínkem. Šneky pečte asi čtvrt hodiny až dvacet minut při teplotě 180ºC.
Šátečky se špenátem a hermelínem
Jednoduchá rychlovka, která překvapí lahodnou chutí.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 1 balení listového těsta
- lžíci másla
- 350 g čerstvého špenátu
- 2 hermelíny
- 2 žloutky
- kmín na posypání
Listové těsto rozválejte a nakrájejte na stejně velké čtverce o straně asi 5 cm. Na pánvi rozpusťte máslo, vsypte špenát, nechte ho zvadnout, osolte a odstavte z plotny. Hermelíny nakrájejte na plátky a rozdělte na čtverečky z těsta. Každý hermelín poté zakryjte podušeným špenátem a těsto přeložte tak, aby Vám vznikl trojúhelníkový šáteček. Každý šáteček přimáčkněte vidličkou k sobě, aby se Vám nerozpadl, potřete žloutkem a posypte kmínem. Pečte při 180ºC dozlatova, bude to trvat asi 15 minut.
Twistry s mozzarellou
Občerstvení pro malé i velké, které můžete snadno obměňovat volbou surovin.
Pro 4 osoby si připravte:
- 1 listové těsto
- 1 vejce
- 2 – 3 mozzarelly
- sušenou bazalku
- čerstvé bazalkové lístky
- sůl, pepř
Listové těsto rozválejte, překrojte na dva obdélníky a potřete rozšlehaným vejcem. Mozzarellu nastrouhejte nahrubo, smíchejte se sušenou i čerstvou bazalkou a ochuťte solí a čerstvě namletým pepřem. Sýrovou směs naneste na jeden plát těsta, přiklopte druhým plátem, lehce přitlačte k sobě a nožem nebo rádýlkem krájejte asi 2,5 cm široké proužky. Každý z nich opatrně zatočte kolem své osy, aby se překroutil. Tímto způsobem připravené twistry vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a konce lehce přimáčkněte, aby se nerozmotaly. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 10 – 15 minut při teplotě 180ºC.