Snídejte světově!

Snídejte světově!
Volný víkend je naprosto dokonalou příležitostí k tomu využít klidných rán k poctivé dlouhé snídani u společného stolu. Co takhle vyměnit zaběhnutou klasiku za něco jiného a ochutnat snídani z různých koutů světa? Poznáte nové chutě, zvyklosti jiných národů a užijete si spoustu zábavy.
Kanadská
Pro ni jsou typické nadýchané teplé lívance s borůvkami přelité javorovým sirupem.
Pro 2 osoby budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- ½ balení prášku do pečiva
- 100 g cukru krupice
- 2 vejce
- 550 ml mléka
- 75 g másla
- 100 g mražených nebo čerstvých borůvek
Mouku promíchejte s cukrem a práškem do pečiva. Vejce našlehejte s mlékem a rozpuštěným máslem, postupně je vmíchávejte k moučné směsi, až vytvoříte hladké těstíčko. Do něj vsypte borůvky. Rozpalte pánev a na slabé vrstvě oleje smažte lívance. Podávejte s čerstvými borůvkami, přelité javorovým sirupem a poprášené moučkovým cukrem.
Ruská
Ruská snídaně, ta musí být pořádně sytá a vydatná. Zdravá ovesná kaše plná ovoce je tou pravou volbou.
Na 2 porce si připravte:
- 3 jablka
- 200 g brusinek
- 4 lžíce třtinového cukru
- 200 g ovesných vloček
- 1 l mléka
- lžičku vanilkového extraktu
- skořici
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na drobné kostičky, dejte do hrnce, zalijte decilitrem vody a vařte, dokud nezměknou. Plamen snižte na minimum, přisypte brusinky, skořici a většinu cukru a nechte provářet, dokud směs nezhoustne. Do dalšího kastrolu nasypte ovesné vločky, zalijte je mlékem, přidejte vanilku a zbytek cukru a za stálého míchání vařte asi pět minut do zhoustnutí. Kaši rozdělte do misek a ozdobte rozvařeným ovocem.
Řecká
Vraťte se ve vzpomínkách na prosluněnou řeckou pláž, i když se za okny prohání meluzína.
Pro 2 osoby budete potřebovat:
- velké balení hustého řeckého jogurtu
- 2 broskve nebo nektarinky
- 2 hrsti ostružin
- hrst mandlí
- med
- 2 vícezrnné bagety (např. rhombing)
Jogurt lehce našlehejte a rozdělte do misek. Povrch ozdobte plátky broskví či nektarinek, posypte ostružinami, nasucho opraženými mandlemi a zakápněte medem. Podávejte s vícezrnnými bagetami.
Anglická
Pro mnohé z nás je anglická snídaně nezvykle sytá a kalorická – jednou za čas si však zahřešit můžeme.
Pro 2 osoby si připravte:
- 4 plátky slaniny
- 4 žampiony
- 12 – 16 cherry rajčat
- 2 celozrnné bulky
- 2 vepřové klobásky
- 2 vejce
- plechovku fazolí v rajčatové omáčce
Plátky slaniny, žampiony a rajčata naskládejte na plech, houby potřete olejem a vložte do trouby pod gril. Bulky rozřízněte, také potřete olejem a opečte pod grilem. Klobásky pečte asi 10 minut na grilovací pánvi. Do hrnce s vodu přidejte lžíci octa a přiveďte k varu. Vejce vyklepněte do naběračky, ponořte do vody, bílek rychle obalte okolo žloutku a vařte 3 minuty (bílek bude tuhý, ale žloutek tekutý). Na každý talíř naservírujte dva plátky slaniny, 2 žampiony, polovinu rajčat, opečenou bulku, klobásku, zastřené vejce a polovinu prohřátých fazolí. Podávejte s pomerančovým džusem.
Francouzská
Kdekdo by namítl, že ranní Francie je přece máslový croissant s kávou. To je sice naprostá pravda, ale tento zapečený toast má taky něco do sebe!
Pro 2 osoby si připravte:
- 8 plátků toastového chleba
- 80 ml mléka
- 3 vejce
- 12 jahod
- hrst třešní
- broskev
Jahody nakrájejte na plátky a promíchejte je se lžící krupicového cukru, pustí šťávu. Pak k nim přidejte vypeckované třešně a nakrájenou broskev. Vejce našlehejte s mlékem a trochou skořice. Na polovinu toastových chlebů rozdělte ovoce, přiklopte zbylými plátky chleba a vzniklé sendviče obalte ve vaječné směsi. Opečte na pánvi na trošce másla z obou stran dozlatova, posypte moučkovým cukrem a podávejte s horkou čokoládou.
Švédská
Severské země musí čelit kruté zimě, a proto i místní obyvatelé potřebují převážně zasytit. S touto zdravou a vydatnou snídaní budete mít energii až do oběda!
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 500 g ovesných vloček
- 2 hrsti ořechů (vlašské, lískové, mandle, kešu, para, ..)
- ½ hrnku sezamových semínek
- ½ hrnku slunečnicových semínek
- ½ hrnku rozinek nebo brusinek
- hrnek sušených meruněk nebo švestek
- 180 ml oleje
- 250 ml medu
Ovesné vločky nasypte do mísy, přidejte ořechy, semínky, sušené ovoce a promíchejte. Olej a med zahřejte v kastrolu – směs by se neměla vařit – a přilijte k suché směsi. Promíchejte, rozdělte na dva plechy vyložené pečícím papírem a pečte asi 15 – 20 minut při teplotě 180ºC. Opečené müsli servírujte spolu s kefírem, tmavým celozrnným chlebem, máslem a velkým množstvím čerstvé zeleniny.