Snídejte světově!

Volný víkend je naprosto dokonalou příležitostí k tomu využít klidných rán k poctivé dlouhé snídani u společného stolu. Co takhle vyměnit zaběhnutou klasiku za něco jiného a ochutnat snídani z různých koutů světa? Poznáte nové chutě, zvyklosti jiných národů a užijete si spoustu zábavy.

Kanadská

Pro ni jsou typické nadýchané teplé lívance s borůvkami přelité javorovým sirupem.

Pro 2 osoby budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • ½ balení prášku do pečiva
  • 100 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 550 ml mléka
  • 75 g másla
  • 100 g mražených nebo čerstvých borůvek

Mouku promíchejte s cukrem a práškem do pečiva. Vejce našlehejte s mlékem a rozpuštěným máslem, postupně je vmíchávejte k moučné směsi, až vytvoříte hladké těstíčko. Do něj vsypte borůvky. Rozpalte pánev a na slabé vrstvě oleje smažte lívance. Podávejte s čerstvými borůvkami, přelité javorovým sirupem a poprášené moučkovým cukrem.

Ruská

Ruská snídaně, ta musí být pořádně sytá a vydatná. Zdravá ovesná kaše plná ovoce je tou pravou volbou.

Na 2 porce si připravte:

  • 3 jablka
  • 200 g brusinek
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 200 g ovesných vloček
  • 1 l mléka
  • lžičku vanilkového extraktu
  • skořici

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na drobné kostičky, dejte do hrnce, zalijte decilitrem vody a vařte, dokud nezměknou. Plamen snižte na minimum, přisypte brusinky, skořici a většinu cukru a nechte provářet, dokud směs nezhoustne. Do dalšího kastrolu nasypte ovesné vločky, zalijte je mlékem, přidejte vanilku a zbytek cukru a za stálého míchání vařte asi pět minut do zhoustnutí. Kaši rozdělte do misek a ozdobte rozvařeným ovocem.

Řecká

Vraťte se ve vzpomínkách na prosluněnou řeckou pláž, i když se za okny prohání meluzína.

Pro 2 osoby budete potřebovat:

  • velké balení hustého řeckého jogurtu
  • 2 broskve nebo nektarinky
  • 2 hrsti ostružin
  • hrst mandlí
  • med
  • 2 vícezrnné bagety (např. rhombing)

Jogurt lehce našlehejte a rozdělte do misek. Povrch ozdobte plátky broskví či nektarinek, posypte ostružinami, nasucho opraženými mandlemi a zakápněte medem. Podávejte s vícezrnnými bagetami.

Anglická

Pro mnohé z nás je anglická snídaně nezvykle sytá a kalorická – jednou za čas si však zahřešit můžeme.

Pro 2 osoby si připravte:

  • 4 plátky slaniny
  • 4 žampiony
  • 12 – 16 cherry rajčat
  • 2 celozrnné bulky
  • 2 vepřové klobásky
  • 2 vejce
  • plechovku fazolí v rajčatové omáčce

Plátky slaniny, žampiony a rajčata naskládejte na plech, houby potřete olejem a vložte do trouby pod gril. Bulky rozřízněte, také potřete olejem a opečte pod grilem. Klobásky pečte asi 10 minut na grilovací pánvi. Do hrnce s vodu přidejte lžíci octa a přiveďte k varu. Vejce vyklepněte do naběračky, ponořte do vody, bílek rychle obalte okolo žloutku a vařte 3 minuty (bílek bude tuhý, ale žloutek tekutý). Na každý talíř naservírujte dva plátky slaniny, 2 žampiony, polovinu rajčat, opečenou bulku, klobásku, zastřené vejce a polovinu prohřátých fazolí. Podávejte s pomerančovým džusem.

Francouzská

Kdekdo by namítl, že ranní Francie je přece máslový croissant s kávou. To je sice naprostá pravda, ale tento zapečený toast má taky něco do sebe!

Pro 2 osoby si připravte:

  • 8 plátků toastového chleba
  • 80 ml mléka
  • 3 vejce
  • 12 jahod
  • hrst třešní
  • broskev

Jahody nakrájejte na plátky a promíchejte je se lžící krupicového cukru, pustí šťávu. Pak k nim přidejte vypeckované třešně a nakrájenou broskev. Vejce našlehejte s mlékem a trochou skořice. Na polovinu toastových chlebů rozdělte ovoce, přiklopte zbylými plátky chleba a vzniklé sendviče obalte ve vaječné směsi. Opečte na pánvi na trošce másla z obou stran dozlatova, posypte moučkovým cukrem a podávejte s horkou čokoládou.

Švédská

Severské země musí čelit kruté zimě, a proto i místní obyvatelé potřebují převážně zasytit. S touto zdravou a vydatnou snídaní budete mít energii až do oběda!

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 500 g ovesných vloček
  • 2 hrsti ořechů (vlašské, lískové, mandle, kešu, para, ..)
  • ½ hrnku sezamových semínek
  • ½ hrnku slunečnicových semínek
  • ½ hrnku rozinek nebo brusinek
  • hrnek sušených meruněk nebo švestek
  • 180 ml oleje
  • 250 ml medu

Ovesné vločky nasypte do mísy, přidejte ořechy, semínky, sušené ovoce a promíchejte. Olej a med zahřejte v kastrolu – směs by se neměla vařit – a přilijte k suché směsi. Promíchejte, rozdělte na dva plechy vyložené pečícím papírem a pečte asi 15 – 20 minut při teplotě 180ºC. Opečené müsli servírujte spolu s kefírem, tmavým celozrnným chlebem, máslem a velkým množstvím čerstvé zeleniny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *