Autor obrázku: Javier Lastras

Španělská kuchyně

Španělská kuchyně výrazně ovlivnila mexickou, která je dokonce zapsána mezi nehmotnými památkami světového dědictví UNESCO. A to napovídá o jisté rozmanitosti a chutnosti této jihozápadní kuchyně.

A rozmanitá je tedy dost. Jiná kuchyně vám bude připadat na severu a jiná na jihu, což pro Španělskou gastronomii typické. Každý kraj má svá jídla a záleží také na přístupu surovin. Na slunném jihu, u moře jsou to čerstvá zelenina, ovoce a zejména pak plody moře, sever se více podobá kuchyni střední Evropy.

Znát je zde i vliv africký (na jihu) no a samozřejmě, že doba kolonizace za sebou také nechala památku a to v přístupu nových surovin, které nyní tvoří základ španělské kuchyně. Nejčastěji se ve španělské gastronomii objevují takové suroviny, jako ryby, plody moře, hovězí, vepřové maso, také drůbež a čerstvá zelenina i ovoce. Hodně se pracuje s rýží, olivami a olivovým olejem no a neodmyslitelně sem tak patří bylinky.

Autor obrázku: Javier Lastras

Tortilla

I když si většina lidí spojí tortillu s Mexikem, původně jde o španělské jídlo. Jenže – jak se to také vezme. Protože mexická a španělská tortilla se ve svém obsahu dost výrazně liší. Mexičané chtěli dělat placky jako Španělé, ale protože měli jiné suroviny, existují dnes dva druhy tortill – mexická, což je kukuřičná placka, která se plní masem, zeleninou a jinými a španělská, což je vaječná placka se zeleninou, prakticky něco jako naše česká vaječná omeleta.

Pealla

Národním jídlem Španělska je Paella, jídlo se vším všudy. Jde o tradiční pokrm běžných španělských domácností a zakládá si na tom, co dům dal. Pokud bychom popis dost zjednodušili, jde o rizoto s kousky masa, ryby i zeleniny. Do vařené rýže, žlutě obarvené šafránem se přidává jak zelenina, tak i ryby, plody moře (typické jsou škeble a mušle) i kousky masa. Dá se říct, že opět podle kraje. Zatímco na jihu bude paella plná plodů moře, ve středozemí si spíše pochutnáte na masové paelle. Dnes je paella vyhledávanou specialitou, kterou si všichni gurmáni nemohou nechat ujít. Původně jde však o jídlo chudých.

Gaspacho

Velice oblíbená polévka, podávaná za studena a ideální pro horký letní den. Hlavní surovinou jsou zde rozmixovaná rajčata, přidávají se papriky, cibule i česnek a další suroviny.

Tapas

Jsou to tradiční španělské chuťovky, cokoli co známe u nás jako jednohubky. Podávají se jako předkrm, či jako chuťovky k vínu či pivu. Ve Španělsku jsou dokonce samotné „Tapas bary“, které nabízí tento pokrm jako hlavní gró podniku. Mixuje se zde několik chutí a vůní.

Empanada

Taštičky plněné masem, často tuňákem, nebo šunkou jsou smažené a podávají se zeleninou. Jde o pokrm patřící do kuchyně nejen španělské, ale i portugalské a některých státech Jižní Ameriky.

Autor obrázku: Raul Urzua de la Sotta

Turron

A zde je lahůdka nejen pro milovníky sladkého, ale i těch, kteří prahnou po zajímavostech. Španělský Turron je turecký med. Velké kusy sladké tuhé hmoty se spoustou oříšků, kterou na poutích sekají na prodejné kousky, pochází právě ze Španělska. Původní název – turron si Češi nejspíš počeštili právě na turecký med.

Leche frita

No a pokud už jsme zašli do sladkého, jistě nesmíme zapomenout zmínit i nějaký ten lahodný španělský moučník. Skvělým dezertem je smažené mléko, tedy leche frita, což jsou kousky těsta s chutí vanilky, obalené ve vajíčku, osmažené na pánvi a následně máčené ve skořicovém cukru. Na povrhu je dezert křupavý, uvnitř vláčný a podává se obvykle se zmrzlinou. Výtečný pokrm.

Sangria

Nebylo by fér zapomenout na tradiční španělský nápoj, který slaví úspěch po celém světě. Sangria jsou oslazené kousky ovoce v červeném víně. Hodí se k popíjení na letní večer u moře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *