Valašská kuchyně
Valašská kuchyně
Východ naší republiky tvoří oblast zvaná Valašsko. Pro nikoho asi nebude překvapením, že titulovaným králem této oblasti je již nějakou dobu známý český herec a bavič Bolek Polívka. S tím je neodmyslitelně spojená pravá valašská slivovice a tudíž další nápověda, do hádanky, co že je hlavními surovinami právě valašské kuchyně. Ano, jsou to švestky, kterým se zde daří a jejích pěstování v této oblasti je již jakousi povinností. Vizovické trnkobraní jen dokazuje, jak moc jsou zde švestky a jejich produkty vážené. Jenže oblast není jen o trnkách, jak se jim tu běžně říká. Oblast je poněkud chudá, v tradičních pokrmech se hodně objevují brambory, obiloviny, také pohanka, zelí apod.
Valašský frgál
Reprezentativním pokrmem Valašska je koláč zvaný frgál. Pečení frgálů má dlouholetou tradici, která přesahuje již přes dvě století. Původně šlo dokonce o označení nepodařeného pečiva a nejspíš i tak slavné koláče vznikly. Když se hospodyňce pečený koláč roztekl po celém plechu a povidlová náplň, namísto aby byla uvnitř, byla na povrchu, nebyl kousek sice podařený, ale rozhodně chutnal. Šikovná pekařka pak ještě koláč dozdobila, nic netušíc, že za několik desítek let po ní budou jednotlivé zdatné kuchařky a svižné pekařky soutěžit o ten nejlepší.
Soutěž se koná každý rok a je o ni velký zájem. Jakpak by ne, když jde o koláč, který se v minulosti pekl na svátky, svatby, oslavy apod. Valašský frgál má dlouholetou tradici a nejlepší výtvor je tak velice cennou trofejí i pro vítězku. Klasický frgál se připravuje z pšeničné a žitné mouky, spolu s vodou (někdy mlékem) a těsto se rozválí na plech do tenké placky. Na vrch se kladou povidla, tvarohová, hrušková anebo maková náplň.
Kyselica
Na Valašsku je nepsanou povinností, ochutnat i pravou, nefalšovanou valašskou kyselicu. Je to hustá polévka, existuje v několika variantách, ale základem je kysané zelí, brambory, smetana, mouka, většinou s přidanou klobáskou, dokořeněná česnekem a majoránkou.
Kontrabáš
Typickým valašským jídlem je také kontrabáš, což je pokrm z brambor, pohanky, uzeného masa, vajec, mléka, cibule, česneku, koření a sádla. Nejprve se připraví brambory. Ty se oloupnou, nakrájí na kostičky a uvaří ve vodě. Poté se nechají zchladnout. Mezitím si uvaříme pohanku, potom česnek a cibuli očistíme, cibuli nakrájíme na kousky, česnek samozřejmě prolisujeme. Vymažeme zapékací misku sádlem. Orestujeme cibuli, na ní pak i uzené maso nakrájené na kousky. Přidáme česnek a koření. Potom přidáme i pohanku a studené brambory. Vše řádně promícháme a vložíme do zapékací misky. Po deseti minutách pečení směs přelijeme mlékem s rozkvedlaným vejcem, můžeme posypat i nastrouhaným sýrem a pečeme dalších, asi dvacet minut. Můžeme podávat.
Jehněčí hřbet se škubanci
I když je maso ve valašské kuchyni jako na návštěvě, tím spíše je připravenou lahodně a servírováno velice elegantně.
Připravuje se ze slaniny, plátků z jehněčího hřbetu, také budeme potřebovat švestky, povidla, špek, brambory vařené ve slupce, vejce, hrubou mouku, pivo, z koření rozmarýn, sůl, pepř, a nakonec i trochu oleje. Část slaniny pokrájíme na kousky, švestky nakrájíme na menší dílky. Mezitím si prošpikujeme jehněčí maso, okořeníme a osolíme, poté chvilku necháme odležet. Část nepoužité slaniny se osmahne, přidají se povidla, švestky, trochu vody na zředění, osolí se a povaří. Vedle na pánvičce si osmažíme špek a v míse si uvařené brambory oloupeme, nastrouháme najemno a smícháme s vejci, moukou a solí. Vypracujeme těsto a pak do vroucí vody vhazujeme odkrajované kousky. Až se uvařím, v míse promícháme s osmaženým špekem. Na pánvičce opečeme plátky masa, přilijeme pivem a podáváme jak s bramborovými škubanci, tak přelité švestkovou omáčkou.