Venezuelská kuchyně
Venezuelská kuchyně
Jihoamerický stát Venezuela je kouzelný již svým názvem. Ve světě jej proslavila produkce nekonečných, romantických telenovel a také krásné dívky, které často vítězí v soutěžích krásy. A jak krásná, tak rozmanitá je pravá venezuelská kuchyně. Tolik různých chutí a vůní na jednom talíři, to je panečku, něco.
Jako přímořská země má samozřejmě přístup k rybolovu mořských ryb i plodů. A jako pravá Jižní Amerika musí reprezentovat hojnost masitých pokrmů. Venezuela je teplý, exotický stát, kde se daří i běžným plodům jako zelenina a ovoce. Zelenina je běžnou přílohou a častou surovinou v tamější kuchyni.
Pokud se chystáte Venezuelu navštívit, asi jako běžný turista, určitě ochutnejte čerstvé grilované ryby (jedná-li se o přímořské oblasti). Není nic dokonalejšího, než právě ulovená ryba, připravená na rozpáleném grilu s kopou čerstvé zeleniny. K tomu dobré víno a západ slunce a romantický večer jak vyšitý.
Ke grilovaným rybám je také častou přílohou výtečná venezuelská specialita spolčená ze smažených divokých banánů, podávané s domácím sýrem a navrch bazalkou. Ohromná delikatesa a skutečný gurmánský zážitek, kdy pokrm hraje hrou několika chutí.
Mimo maso a ryby či mořské plody je tu častou přísadou při vaření pokrmů fazole. A to snad všechny možné druhy – malé, velké, bílé, černé, jaké jen naše zvědavé oko může znát.
Pabellón criollo
Fazole jsou základní surovinou národního pokrmu, které mimo černé fazole obsahuje i sýr, rýži, hovězí maso a vše podávané s opečeným divokým banánem. Venezuelská kuchyně se podobá španělské a dokonce mají i některá jídla totožná. Aby také ne, když Španělé v minulosti toto místo obsadili. Své tradiční pokrmy tak přenesli a spolu s tamějšími surovinami vytvořili další pochoutky.
Tequenost
Kdo má rád smažený sýr, nejspíš najde oblibu v pokrmu tequenost, což jsou kousky, nebo spíše válečky domácího sýra, obalené v plátcích jednoduchého těsta (podobné listovému) a osmažených. Podávají se s pikantní omáčkou nebo guacamole.
Paella
A jsme u tradiční španělské kuchyně. Ve Venezuele jsou stejně oblíbené, jako v zemi původu – Španělsku – úžasné peally, tedy jídlo, jehož hlavní surovinou je rýže, dále maso, kousky masa, nebo mořské plody (často i obě varianty), obarvené šafránem a se zeleninou. Správný Čech by jídlo nazval běžným rizotem, ale pravá, ať už venezuelská nebo španělská paella je skutečně něco trochu jiného. Většinou se vaří na velké pánvi a je jídlem „co dům dal“. Kousky masa a zeleniny s šafránovou rýží zasytí žaludek a dodá snad všechny nutné prvky do těla.
Arepas
Výtečný venezuelský chléb z jemného těsta je na povrchu křupavý a uvnitř měkký. Rozřezává se a plní směsí masa a opečené zeleniny, anebo jen jednoduše šunkou a sýrem. Zkrátka kdo má na co chuť a jak je zvyklý.
Empanadas
Další tradiční pokrm, přivezený z evropské půdy. Jsou to smažené placky z těsta, něco jako tortily, plněné masem, sýrem, také hodně často fazolemi anebo jinou zeleninou.
Hervido
Venezuelská kuchyně obsahuje a tradiční polévky. Hervido je připravená z ryb, kuřete a domácí šunky. Je to takový silnější a hustý vývar, který se často jí jako denní jídlo.
A pokud v horké Venezuele dostanete chuť na pití, pak před vínem dejte přednost pivu. V něm si tamější národ libuje, což se o domácím vínu nedá říct, není příliš dobré.