Autor obrázku: Jason Hutchens

Vietnamská kuchyně

Jednou ze zvláštností asijské gastronomie je vietnamská kuchyně. Jde totiž o skloubení pravé asijské a dokonce, pro někoho jisté překvapení, také francouzské kuchyně. Bohužel je méně známá, ale možno, že se stane brzy velice vyhledávanou.

Kdo hledá zdravou stravu, což je v posledních letech běžný a tradiční trend, jistě by měl nakouknout pod pokličky vietnamské kuchyně. Nejen že zde najde to pravé, ale také výtečné jídlo. Zde je kladen důraz na čerstvost potravin a použití těch nejdostupnějších plodin. Nejvíce se zelenina a ovoce podává právě v syrovém stavu a tím je zachován správný podíl vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek. Cílem je získat z plodu jeho typickou chuť.

Protože ve většině oblastí Vietnamu je silně ovlivněna vlastním náboženstvím, diktující zákaz požívání masa, je vesměs vietnamská kuchyně spíše vegetariánská. Při přípravě pokrmů se používá samozřejmě zelenina, hojně důležitá surovina – rýže, také ryby a krevety, případně zvláštní krevetová omáčka. Nechybí důležité bylinky, koření no a samozřejmě i plody moře. V některých pokrmech je i maso.

Když už bylo zmíněno koření, je nezbytné vyjmenovat základ, který v pravé vietnamské kuchyni nesmí chybět. Je to citrónová tráva, koriandr, bazalka, máta a také vietnamská máta, což je koření podobné koriandru.

Další zajímavostí je použití ovoce. To Vietnamci mají rádi a konzumují jak čerstvé, tak často i nakládané a kandované. A jistě si každý zapamatuje, že ve výčtu vietnamských pokrmů jsou i hadi, dokonce psi a hmyz. Poslední jmenované můžete ochutnat ale opravdu jen ve své domovině – Vietnamu. Všude po světě, kde se vyskytují i ty nejlepší vietnamské restaurace rozhodně nemají zájem zabíjet a porcovat nebohé psi. Hmyz by musel být přivezen, což zvyšuje náklady samotného jídla a v neposlední řadě není o tento pokrm v našich končinách zájem.

Autor obrázku: Jason Hutchens

Canh chua

Je klasickou vietnamskou rybí polévkou, do které se přidávají rajčata, dokonce i ananas, chilli, zázvor, koriandr i citrónová tráva, jarní cibulky, pokud jsou, a někdy i plody moře, nejčastěji sépie a krevety.

Bun rieu

Oblíbená krabí polévka. Přidávají se do ní nudle, také mixovaná rajčata a klasická koření. Tím je polévka vyvážená několika chutí i vydatná a Vietnamci se s ní často smíří jako s hlavním jídlem.

Bun Cha

Pokrm, který vyvrátí část předchozího textu o vegetariánské kuchyni. Bun Cha je totiž jídlo, velice oblíbené a často připravované. Sestává se z grilovaného vepřového masa, nudlí a výtečným salátem.

Bun bo Hue

Je také sytou a vydatnou vietnamskou polévkou, která má ve svém obsahu nejen nudle, fazolové výhonky, krevetovou omáčku, limetkovou šťávu, citronovou trávu a koriandr, ale také hovězí a vepřové maso.

Autor obrázku: Dietrich Ayala

Banh xeo

Je jakousi obdobou mexických tortil. Jde o rýžovou placku, která je plněna směsí vepřového masa, krevetami a jinými mořskými plody, také fazolovými výhonky a směsí několika čerstvých bylinek.

Banh cuon

Je obdobou předchozího pokrmu. Z rýžového těsta jsou vyváleny rolky, které se plní masem, houbami, nebo mořskými plody. Dusí se v páře a jako příloha se k nim podávají fazolové výhonky ve sladkokyselé omáčce z cukru, limetek a rybí omáčky. Obdobou je Goi cuon, také rýžová rolka, plněná však letní zeleninou a krevetami. Namáčí se v omáčce z arašídové pasty, česneku a sojové omáčky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *