• Jídlem a pitím

    Polská kuchyně

    Polská kuchyně Je poněkud zvláštní, že ač jde o našeho severního souseda, mnoho o jeho stravovacích návycích nevíme. Pokud teda nepočítáme pohraniční obyvatelstvo. Každá země má svá specifika a ty polská, alespoň co se jídla týče, si málokdo z nás vybaví. Polskou kuchyni ovlivnila léta nadvlády jiných států a národů. Nejvíce pak východ, jako Rusko, Litva, Lotyšsko, ze západních hranic pak Německo no a z jihu pak proudily i vlivy české kuchyně. Tradiční polské pokrmy se připravují ze zelí, masa, uzenin, červená řepa, okurky, smetana, kedlubny, z koření pak majoránka, kopr nebo kmín. A nesmí se zapomenout na nepostradatelné brambory a výtečný polský chléb. Bigos Také se můžeme setkat s…

  • Jídlem a pitím

    Litevská kuchyně

    Litevská kuchyně Německo je sice poněkud vzdálenou zemí litevského Pobaltí, ale její kuchyně tu má své kořeny. Ptáte se, jak je to možné? Zcela jednoduše – historie zanechala své stopy až zde. Němci prostě zdejší oblast kdysi obývali a tak není nějak zvlášť podivným překvapením, že jídla, která se zde vaří, jsou těm německým dost podobná, ne-li stejná. Vlivy jsou zaznamenány i od blízkého Ruska a tak se zde skloubili prvky jednotlivých kuchyní, a ve směsici snad nemohla chybět ani polská. To znamená, že se v litevské kuchyni hodně vyskytují brambory, vepřové maso, houby, velmi časté je použití kořenové zeleniny, také obilovin, z ovoce pak hrušky, jablka a švestky. Jako…