• Jídlem a pitím

    Chodská kuchyně

    Chodská kuchyně Jihozápad naší krásné republiky, oblast zvaná Chodsko spojuje nejen bohatý folklór, vlastní typické kroje, ale i historie a samozřejmě kuchyně. Než se budeme věnovat jídlům, seznámíme se nejprve, kdo to vlastně Chodové byli. Svobodní sedláci, kteří zajišťovali strážní službu na hranicích s Německem. Získali panovnické výsady i vlastní samosprávu. Nejslavnější ze všech Chodů byl Jan Sladký Kozina, popraven po chodském povstání. Dodnes je typické pro oblast vlastní nářečí, dudy a vůbec vlastní chodská kuchyně. Hlavní metropolí jsou Domažlice, malebné město, perfektně reprezentující chodskou oblast. Mezi klasické suroviny chodské kuchyně patří v první řadě zelí, dále houby, mléko a mléčné výrobky, mouka, brambory, sádlo, cibule a mnoho dalšího. Slavné…