• Jídlem a pitím

    Rychlé recepty

    Rychlé recepty Taky se vám nechce v letních teplých dnech trávit dlouhé chvíle u sporáku a vařit těžké jídla, které pak stejně nikdo nechce, protože v tom horku nemáte na nic chuť ani hlad? Zkuste připravit následující dobroty, které se dají udělat jednoduše, rychle a chutnají téměř všem. Mini pizza šneci Suroviny * 2 kusy listového těsta * 30g dušené šunky * 30g plátkového sýra * kečup * pizza koření Postup: Na pomoučené desce vyválíme listové těsto. Celé ho potřeme kečupem, postupně pokládáme na celou plochu nejprve šunku a poté sýr. Když máme suroviny na svém místě vezmeme těsto z jednoho konce a začneme ho rolovat hezky jako roládu. Poté…

  • Jídlem a pitím

    Zelňáky – jednoduchý recept

    Tento recept je velmi jednoduchý a hlavně příliš nezatíží vaši peněženku. Ingredience: 1 sáček kysaného zelí Hrubou mouku Hrubou krupici Sůl Uzeninu nebo špek –ale nemusí být Česnek,majoránku,pepř – ale také nemusí být, záleží na Vaší chuti Vejce Voda Olej na smažení nebo sádlo Postup: Kysané zelí pokrájejte na prkénku. Vysypte do misky, přidejte mouku a krupici, rozklepněte vejce a osolte. Musíte vytvořit těsto asi jako na bramborák. Vlastně připravujete bramborák ,ale místo brambor dáváte kysané zelí. Záleží na vaší chuti – co chcete do těsta přidat. Někdo má rád česnek, někdo volí libovou uzeninu, někdo drobně pokrájí špek. A koření je také otázkou Vaší volby. Můžete sáhnout po majoránce,…

  • Jídlem a pitím

    Malinová bublanina

    Ingredience: 3 vejce 7 dkg cukru 15 dkg polohrubé mouky 1/2 lžičky prášku do pečiva 3 lžíce mléka 2 lžíce oleje maliny (může být i jiné ovoce, např. ostružiny, třešně, rybíz) Postup: Vejce, cukr a olej ušleháme do pěny. Přidáme mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nalijeme na vymaštěný plíšek a poklademe malinami. Vložíme do mírně vyhřáté trouby. Pečeme 15 – 20 minut na 180 stupňů. Pekáček má rozměry: délka 24cm x šířka 16cm x výška 6cm (viz fotografie). Bublanina je velmi rychlá a určitě si na ní se svým partnerem moc pochutnáte J.   autor: Dana Boudová obrázky: Dana Boudová

  • Jídlem a pitím

    Piškotový srnčí hřbet

    Ingredience: 50 g pískového cukru 3 vejce 60 g bramborového škrobu Naturamyl 30 g hrubé mouky 1 lžička prášku do pečiva 1 polévková lžíce rozpuštěného másla (nebo tuku na pečení) 1/2 balíčku vanilkového cukru Postup: Nejprve si tukem nebo sádlem vymastíme a hrubou moukou vysypeme formu srnčího hřbetu. Žloutky ušleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a máslem nebo tukem. Šleháme 5 minut. Z bílků ušleháme sníh. Mouku smícháme se škrobem a práškem do pečiva. Sníh a mouku střídavě vmícháváme do ušlehaných žloutků. Těsto vlijeme do formy a vložíme do mírně vyhřáté trouby. Asi 5 minut pečeme na 150 stupňů, poté ztlumíme na 50 stupňů a dopékáme 15 minut. Po vychladnutí ozdobíme čokoládou a…

  • Jídlem a pitím

    Rychlý jablečný závin – recept

    Začala jablečná sezóna, všude dozrává spousta jablek a je potřeba všechny je zpracovat. Jako ideální varianta je jeví jablečný závin neboli štrúdl. Ingredience: půl kila hladké mouky dvě vejce vřelou vodu troška soli cukr krupice skořicový cukr polévková lžíce octa polévková lžíce oleje strouhanka nastrouhaná jablka máslo -10 dkg ořechy,mák,kokos –přidáváme do jablek kdo co rád Postup: Prosátou mouku vsypeme do misky, rozklepneme dvě vejce, přidáme lžíci octa a lžíci oleje, trošku přisolíme, přisladíme a vše zalijeme vodou, která se právě vařila. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme odpočinout, ale nedáváme jej do ledničky. Oloupeme si jablka, nastrouháme je, vymažeme si plech a dáme rozehřát troubu. Vál lehce pomoučníme, můžeme si…