Domácí bělení zubů – 2. část
Domácí bělení zubů – 2. část
Recepty na bělostný úsměv
Dobrým tipem, jak si vybělit zuby je smíchat lžičku soli, lžičku octa a přidat k tomu špetku soli. Tímto si můžeš čistit zuby, protože směs připomíná trochu pastu. Nemusíš si tím zuby ale ani čistit, stačí je potřít a po chvilce si vypláchnout ústa. Takto se odstraní bakterie a plak.
Dalším skvělým tipem, je smíchat lžičku jedlé soli s trochou soli s vysokým obsahem jódu. Směs se natře na zuby na dvě minuty a poté se musí důkladně vypláchnout. Tato procedura by se měla používat ale pouze dvakrát do měsíce, aby se zbytečně neničila sklovina.
Přírodní masky na zuby
Možná si budeš klepat na hlavu, co je to za blbost, maska na zuby. Ale není! Stačí si udělat zdravou bělící kúru. Uděláš si jí doma, za pár korun, skvěle vybělí a je absolutně přírodní!
Postačí ti obyčejné jahody, které rozmačkáš a směs naneseš na zuby v silné vrstvě. Neslízej ji ale hned! Jahody totiž tvé zoubky krásně vybělí.
Podobně působí i citron, který posypeš jedlou sodou a poté si s ním budeš přejíždět po zoubcích. Tuto masku bys ale neměla kvůli sodě a citrónu používat moc často a hlavně bys neměla zapomínat si po této masce důkladně vyčistit zuby pastou, aby kyseliny z citrónu nenarušovaly sklovinu.
K bělejším zoubkům ti ale pomůžou i bylinky – např. šalvěj, máta nebo bazalka. Stačí je rozkousat a bylinky tě hned zbaví bakterií, plaku a dech bude svěžejší. Podobně funguje i hřebíček, ten se ale musí použít jinak. Hoď do nádoby s olivovým olejem hřebíček a nech ho týden se louhovat. Poté si to nakapej do zubní pasty.
Kokosový olej ti také pomůže, stačí si po vyčistění zubů krouživými pohyby přejíždět kartáčkem, který si do oleje namočila, přejíždět a tvoje zuby budou hned o něco bělejší.
Pozor na sklovinu!
Je jasné, že po bílých zoubcích určitě prahneš opravdu moc. Ale i přesto nikdy nezapomínej na určitá pravidla. Tvá sklovina ti za to bude vděčná. Nikdy si nevyplachuj pusu čistým octem nebo citrónem, kyseliny, které tyto potraviny obsahují, by mohly naleptat tvoji skloviny a zuby by se pak rychleji kazily, byly citlivější a žlutější. Dávej pozor i na obroušení kypřícím práškem či jedlou sodou.
Co nejíst?
Stejně jako potraviny, které způsobují zbělení, existují i ty, které barvě zubů moc nepřispívají. Čemu se tedy vyhnout?
- Perlivé limonády
- Cola
- Káva
- Červené víno
- Černý čaj
- Kyselé džusy
- Kečup
- Sójová omáčka
- Čokoláda
- Borůvky
- Ostružiny
- Červená kapie
- Zubům neprospívá ani kouření či užívání léků.
Které potraviny zubům prospívají?
- Špenát – žvýkání čerstvých listů
- Jablko
- Mrkev – chroupání
- Okurka
- Jahody
- Celer
- Hruška
- Pomeranč – stačí tři minuty masírovat zuby bílou slupkou
- Květák
- Kedlubna
- Sýry, které obsahují kyselinu mléčnou, navíc pomáhá proti kazu
Čeho se držet?
- Po jídle si vždy vyplachuj ústa.
- Žvýkej žvýkačky bez cukru.
- Nečisti si zuby po kyselém jídle.
- Používej dentální niť.
- Nezapomínej na pitný režim, nejlépe obyčejné čisté vody.
- Nauč se používat mezizubní kartáček.
- Nezapomínej na časté vyměňování zubního kartáčku – jednou za měsíc. A také dbej na to, aby byl dostatečně měkký.
- Nepij ani moc horké, ani moc studené nápoje.