3:03 pm - Pátek Srpen 24, 0496

Chorvatská kuchyně

Nejčastějším terčem letní dovolené českých turistů je v posledních letech Chorvatsko. Země u Jadranského moře, našim lesům a hájím poměrně nedaleko vzdálená a hlavně – i řeč je poněkud podobná, tudíž se zde domluví i ti, méně jazykově vybavení. A taková jižní Dalmácie je přímo rájem pro milovníky krásné krajiny, romantického moře a barevných květů.

A kvůli tomu všemu je také dobré znám chorvatskou kuchyni, která má svoji tradici i vlastní recepty, i když původně se jedná o všeobecnou kuchyni jugoslávskou.

Samozřejmě, že je také rozdíl, jestli se budete stravovat u pobřeží, anebo ve vnitrozemí. Je jasné, že pokud vás z jedné strany ovívá čerstvý vzduch, vanoucí od moře, na talířích budou jako doma ryby a dary moře. Naopak, pokud budeme ve vnitrozemí, více se zde objevují takové potraviny, jako běžné maso, obilí, luštěniny, a další zemědělské plodiny. Chorvati spoustu jídel dochucují červenou paprikou, kterou jakoby odkoukali od Maďarů a aby toho nebylo málo, ještě navíc od nich převzali vaření guláše.

Naprosto výtečnou surovinou a to ať samotnou, nebo použitou při přípravě pokrmů je dalmatský pršut, což je šunka sušená na vzduchu. Je to drahá a naprosto delikatesní pochutina. Pršut se suší i v jiných zemích, známá je třeba parmská šunka aj., vše je na stejný způsob.

V Chorvatsku také můžeme často pozorovat stáda ovcí. Proto nebude žádným překvapením, že se zde vyrábí kvalitní ovčí sýr, zvaný paški sir. Má opravu zvláštní a specifickou chuť.

Mineštra

Je klasická chorvatská polévka, jako se říká – „co dům dal“. Základem je silný zeleninový vývar, který nejčastěji obsahuje fazole, brambory, a kukuřici. Někdy se přidává zelí a další možné přísady.

Mješano meso na žaru

Není nic jiného, než běžné grilované maso. Jakékoli kousky různých druhů mas jsou opékány na grilu a servírovány s čerstvou zeleninou, různými omáčkami a mnohým dalším.

Autor obrázku: johnny.andrew.sherwood

Čevapčiči

A prosím, tady jedna typická jugoslávská specialita čevapčiči, která se připravuje na celém poloostrově a známá je i u nás. Mleté maso, okořeněné a smíchané s nadrobno nakrájenou cibulí se tvaruje do menších válečků a následně se smaží. Podává se s hořčicí, nebo jinou pikantní omáčkou.

Pljeskavica

Je prakticky to stejné, jako výše uvedené čevapčiči, akorát že masová směs se tvaruje do placiček a ty se smaží. Mohou se objevit i rozdílné recepty, ale základ je vždy stejný – mleté maso, které se smaží.

Ombolo

Gurmánský zážitek vás nemine, ochutnáte-li plátek skutečně libového vepřového masa, který je uzený a opékaný na žhavém uhlí. Milovníci masa budou v sedmém nebi z pokrmu, který se jim bude na jazyku přímo rozplývat. Nepopsatelný zážitek.

Dalmatské brodeto

Vliv Maďarů je znát i v jižním Chorvatsku – Dalmácii. Guláš z mořských plodů stojí jistě za to, ochutnat ho. Podává se s kukuřičnou kaší (něco jako naše krupice).

Pašticada

Opět je ve hře maso, tentokrát hovězí, které je pomalu dušené, až se na jazyku samo rozpadá. Na talíř jej dostanete s bramborovými noky (malé knedlíčky z bramborového těsta).

Autor obrázku: Darko Mareš

Zagorje štrudel

Pokud jde o sladké, tak Chorvati milují hodně sladké, mastné a dost syté deserty, obvykle z těsta. Příkladem může být klasický štrúdl z listového těsta, který se plní měkkým sýrem tvarohového typu, smíchaným s medem a oříšky. Hodně se tu smaží také friture, což jsou chorvatské koblihy anebo kroštule, něco jako boží milosti.

Filed in: Jídlem a pitím