3:41 pm - Středa Září 20, 2017

Čínská kuchyně

Lehká, barevná a zdravá. To je pravá čínská kuchyně. Prosím, nezaměňovat kvalitní čínskou dobrou kuchyni za nabídku pouličních stánků. Jde sice o jakýsi základ, ale s pravou chutí, vůní a zejména pak složením nemá nic moc společného.

Něco jiného jsou pak čínské restaurace, o kterých se lze s nadsázkou vyjádřit tak, že rostou jako houby po dešti. A není divu. Čínská jídla si skutečně vysloužila svůj obdiv i v našich zemích a lidé rádi konzumují pestré, poměrně zdravé a vydatné jídlo.

Pokud bychom se však při výčtu čínských jídel omezili pouze na nudle a rýži, o dost bychom přišli. Jsou to sice specifika, která tvoří její základ, ale nejsou vše. Čínská kuchyně je velice rozmanitá, jak co se barev, i chutí týče. Důvodem je jednak velikost země a tudíž vlastní kuchyně jednotlivých krajů. Přímořské kraje jsou bohaté na suroviny z moře – plody i ryby, naopak ve vnitru se více používá běžné maso.

Obecně je pak čínská kuchyně známá použitím surovin, jako je zmíněná rýže, nudle, ryby, mořské plody, vepřové, hovězí i drůbeží maso, dále mnoho a mnoho zeleniny, také houby, luštěniny, výhonky, oříšky, sójová omáčka a mnoho dalšího. V čínské kuchyni je kladen důraz na vlastní chuť jednotlivých surovin, proto je koření používáno přiměřeně. Nejvíce se používá pětice výrazného koření – zázvor, skořice, hřebíček, anýz a badyán.

Autor obrázku: John Liu

Kuřecí Kung Pao

Asi není nikdo, kdo by jej neznal, ale málokdo (tím myšleno u nás) zná to pravé kung pao. U nás jsme zvyklí dělat českou verzi tohoto vyhlášeného jídla, což mu ubírá na jeho exklusivitě. Pokud budeme chtít pokrm připravit skutečně čínsky, nejprve kuřecí kousky osmažíme (samotné). Buď na druhé pánvi, nebo této, přidáme zeleninu a arašídy a dusíme. Nakonec podléváme sójovou omáčkou a podáváme s rýží.

Pekingská kachna

Nejen Češi mají mezi národními jídly kachnu. V Číně se tradičně peče pravá Pekingská kachna. Je to delikatesa, kterou musí ochutnat každý správný gurmán. Nejprve se spaří a poté se polévá cukernatým roztokem. Nechá se několik dní sušit a následně se peče klasicky v troubě. Charakteristická je svým červeným zbarvením a podává se s rýžovými palačinkami, nebo čínskou klasikou.

Polévka

Číňané jsou specialisti na tzv. jídlo-polévky. Nejedná se o polévky tak, jak je my známe, ale spíše o jakýsi druh pokrmu, kde je snad úplně vše. Ať už kousky masa, nebo zeleniny a třeba i nudle. Polévky jsou vydatné a syté. Dají potřebnou energii i živiny a skvěle podpoří metabolismus.

Autor obrázku: karendotcom127

Congee

Rýžová kaše, která je spíše polévkou. Podává se jako samostatní jídlo, někdy i jako příloha a přidává se do ní sójová omáčka, bylinky a koření a někdy i zelenina a maso. Protože jde o vydatné jídlo, které zasytí a dodá potřebnou energii, podává se často jako snídaně.

Hui Guo Rou

Maso, které je velice jemné, až se na jazyku rozpadá. Je to z toho důvodu, protože je nejprve vařené a poté smažené spolu se zeleninou a sójovou omáčkou. Často se také přidává chilli omáčka, zázvor a další klasické ingredience.

Cho Fun

Není nic jiného, než smažené rýžové nudle s masem, nebo rybou, mořskými plody, také fazolovými výhonky a sójovou omáčkou.

Filed in: Jídlem a pitím