4:07 pm - Pátek Červen 22, 2018

 Cupcakes 5x jinak!

Dominantou cupcakes, na rozdíl od muffinů, je krém, cukrářské zdobení, barevné posypky, lentilky nebo toping. Cupcake je nazdobený, barevný, lákavý. Krémem se zdobí na povrchu, ale můžete použít i speciální pomůcku – děrovač, kterým vykrojíte část upečeného těsta, a tak se krém dostane i dovnitř zákusku.

Čokoládové cupcakes s lentilkami

Čokoládové těsto a čokoládový krém. Zvolte veselé papírové košíčky, ozdobte lentilkami a vpusťte do své kuchyně barvy!

Na 12 – 15 kousků si připravte:

  • 130 g másla nebo tuku na pečení
  • 130 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 60 ml mléka
  • 200 g polohrubé mouky
  • ½ balení prášku do pečiva
  • tabulku hořké čokolády

a na krém a ozdobu:

  • 250 ml mléka
  • 1 vanilkový puding
  • 60 g cukru krupice
  • 200 g másla
  • tabulku hořké čokolády
  • lentilky

Máslo vyšlehejte s cukrem a vejci do nadýchané pěny. Mouku smíchejte s kypřícím práškem a prosejte do máslové směsi. Poté zapracujte ještě mléko a rozpuštěnou čokoládu. Vznikne Vám hladké těsto, které rozdělíte do formy na muffiny nebo papírových či silikonových košíčků.  Pečte v troubě vyhřáté na 180ºC asi 20 minut.

Mezitím si z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink. Nechte ho vychladnout a vyšlehejte ho se změklým máslem a rozpuštěnou čokoládou. Upečené dortíky ozdobte takto připraveným krémem a lentilkami.

Pomerančové cupcakes

Vláčné těsto, voňavý krém a sladká poleva – to vše s vůní pomeranče!

Na 12 – 15 dortíků budete potřebovat:

  • 130 g másla
  • 130 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 60 ml mléka
  • 200 g polohrubé mouky
  • ½ balení prášku do pečiva
  • kůra z jednoho pomeranče
  • šťáva z půlky pomeranče

na krém:

  • 250 g másla
  • 190 g moučkového cukru
  • 75 g bílé čokolády
  • 30 ml smetany ke šlehání
  • 1 pomeranč

na polevu:

  • 100 ml pomerančové šťávy
  • 100 g cukru krupice

Máslo vyšlehejte s cukrem a vejci do nadýchané pěny. Mouku smíchejte s kypřícím práškem a prosejte do máslové směsi. Poté zapracujte ještě mléko, pomerančovou šťávu a kůru. Hotové těsto rozdělte do muffinových košíčků a pečte při 180ºC asi 20 minut.

Změklé máslo vyšlehejte spolu s cukrem na nadýchaný krém. Bílou čokoládu rozpusťte a přidejte ke krému. Nakonec přidejte kůru a šťávu z jednoho pomeranče. Krátce vychlaďte v lednici.

Polevu připravíte svařením cukru s pomerančovou šťávou do zhoustnutí. Část pomerančové šťávy můžete nahradit pomerančovým likérem (Grand Marnier, Cointreau).

Upečené cupcakes ozdobte pomerančovým krémem a polevou, můžete přidat i filátka pomeranče.

Vanilkové cupcakes s krémem z žervé

Jednoduchá a něžná klasika, která ohromí. Nadýchaný základ a jemný krém.

Na 12 vanilkových kousků budete potřebovat:

  • 280 g polohrubé mouky
  • 110 g cukru krupice
  • ½ balení prášku do pečiva
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • lžička vanilkového extraktu
  • citrónová nebo pomerančová kůra (nemusí být)

na krém:

  • 75 g másla
  • 150 g žervé nebo sýru Lučina, Philadelphia, apod.
  • lžička vanilkového extraktu
  • 300 g moučkového cukru

Máslo vyšlehejte s cukrem a vejci do nadýchané pěny a přidejte mléko, vanilku a případně i kůru z citrusu. Nakonec do hmoty prosejte mouku smíchanou s kypřícím práškem. Košíčky na muffiny naplňte těstem asi do ¾ a dejte péct (při 180ºC asi 20 – 25 minut).

Na krém prošlehejte změklé máslo s žervé, přidejte cukr a vanilku a opět pořádně našlehejte, aby byl krém hladký a nadýchaný. Naplňte cukrářský sáček se zdobící špičkou a dortíky ozdobte.

Můžete je nechat jen tak – těsto a krém, ti náročnější můžou krém ještě posypat sekanými karamelkami nebo čokoládou, barevným sypáním či griliášem.

Cupcakes s nutelou

Nutela je světově oblíbený fenomén. Co takhle vyzkoušet zákusek s krémem z téhle sladké dobroty?

Na 12 nutelových dortíků si připravte:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 120 g másla
  • 170 g cukru krupice
  • ½ balení prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • lžičku vanilkového extraktu

a na krém:

  • 1 balení sýru Philadephia
  • 120 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce nutely

Máslo vyšlehejte s cukrem, vejci a vanilkou do nadýchané pěny. Poté do směsi přidejte prosátou mouku s kypřícím práškem a zpracujte v hladké těsto. Naplňte košíčky na dortíky a pečte v předehřáté troubě na 180ºC asi 20 minut. Máslo vyšlehejte s krémovým sýrem, přidejte cukr a nutelu a důkladně zpracujte. Hotový krém nanášejte pomocí zdobícího sáčku na hotové korpusy.

Čokoládové cupcakes s arašídovým máslem

Čokoládu milujeme snad všichni! To stejné však nelze říct o arašídovém másle, které jeden zbožňuje a druhý mu stále nemůže přijít na chuť. Zapomeňte na předsudky a vyzkoušejte následující exkluzivní recept!

Na 15 cupcakes si připravte:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • tabulka hořké čokolády
  • 30 g kakaa
  • 150 ml horké vody
  • 250 g hustého bílého jogurtu
  • lžička vanilkového extraktu
  • ½ balení prášku do pečiva

na krém:

  • 80 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g arašídového másla

Máslo vyšlehejte s cukrem, poté přidejte vejce, vanilku a jogurt a vše důkladně zpracujte Čokoládu s kakaem zalijte horkou vodou a umíchejte hladký krém, který nechte mírně zchladnout. Do máslového krému prosejte mouku s kypřícím práškem, přidejte rozpuštěnou čokoládu a umíchejte hladké těsto. To rozdělte do košíčků na muffiny a dejte do trouby péct (při 180ºC asi 20 minut).

Na krém vyšlehejte máslo i arašídové máslo s cukrem, vzniklou směsí naplňte cukrářský sáček a bohatě ozdobte upečené dortíky. Krém můžete posypat cukrářským sypáním nebo polít čokoládovou polevou.

Filed in: Jídlem a pitím