1:21 am - Úterý Červen 27, 2017

Estonská kuchyně

Malá severská země, pro nás méně probádaného území, jakým je Estonsko, nejsevernější země ze známé trojice Litva – Lotyšsko – Estonsko. Díky své poloze místní gastronomie získala vliv i jiných, sousedních kuchyní, jako je Finsko, Rusko, i Lotyšsko, Švédsko a dokonce i Německo. Ve většině jsou Estonci podobní nám Čechům a ve stravě to není jiné. Hodně si libují v tučných a masitých pokrmech, avšak nezdravou stravu kompenzují (na rozdíl od Čechů), pojídáním ryb.

Mimo maso, zejména vepřové, a uvedené ryby, jsou základem estonské kuchyně brambory, zelí, kopr, smetana, a další mléčné výrobky no a samozřejmě vejce. V době honů, na podzim je estonský jídelníček obohacen o zvěřinu. Když se o něco předběhneme, či vrátíme naopak do léta, pak uvidíme, že v Estonsku mají podobný „sport“ jako u nás – zavařování všemožného ovoce, hlavně toho lesního a také hub. Což také dost vypovídá o bohatém zalesnění estonských krajin.

V létě, kdy je k dostání čerstvá zelenina, se také hodně objevuje na jídelníčku. Naopak v zimě se více konzumuje právě ta tučná, mastná strava. Jídla často ochucují koprem nebo křenem. Častou přílohou k jídlu jsou zavařené okurky nakladačky.

Marineeritud angerjas

Na pravé estonské menu lze zajít do tradiční restaurace. Jako překrm se nejčastěji podává marinovaný úhoř a servírován je vždy studený. Přílohou může být tradiční pečivo z žitné mouky, které si samo Estonci pečou i doma.

Autor obrázku: Marit & Toomas Hinnosaar

Keel hernestega

Obliba vepřového v Estonsku je podobná, ne-li větší, než u nás. Proto nikoho nemůže překvapit, že jako delikatesa na úvod celého stolování se podává vyhlášený vepřový jazyk s křenem.

Verivorst

Je vlastně to stejné, jako naše jelito. Alespoň tedy základ, což jsou kroupy a krev. Receptura se může také v jiných krajích lišit. Toto jelito se tradičně podává jako vánoční pokrm.

Sült

Estonci mají v oblibě huspeniny a tato je jedna z těch klasických, vepřových.

Mulgikapsad

A zde bychom mohli tvrdit, že Estonci opisovali. Pokrm, o kterém je zde řeč se velice podobá české klasice vepřo-knedlo-zelo, ale podává se s vařeným bramborem a zelí není vařené, ale kysané.

Silgusoust

Estonsko je země malých ryb. V tamějších mořích se hojně vyskytují šproti, které místní obyvatelé rádi konzumují se slaninou a kysanou smetanou. Je to výtečná pochoutka. K slaným a tučným jídlům velice často Estonci zakusují pečivo. Žitný, tmavý chléb je toho důkazem.

Karask

Pečou se i sladké buchtičky. Estonci mají rádi karask, což je sladké pečivo z ječmenné mouky a je to nadýchaná, vysoká kuchta, něco jako francouzská brioše. Tvarem připomíná toustových chléb.

Autor obrázku: Cara Faus

Kama

Jídlo je nutné spláchnout pořádnou tekutinou. Pokud si přejeme urychlit trávení, může nám být nápomocen klasický estonský kefírový nápoj s přidanými mletými semínky.

Vana Talin

Je tradičním estonským likérem. Je sladký a hodně se pije v kombinaci s čajem nebo dokonce mlékem. Perfektně zahřeje při dlouhé zimě. Estonci jsou také pijani piva. A vůbec se v něm nějak zvlášť neomezují. Ono také k mastnému vepřovému a těžkému jídlu nejde nic líp, než právě pivo. Vybrat si lze ze světlého, tmavého, silného, slabého a také nealkoholického.

Kali

Sladkým kvasovým nápojem, jemně perlivým je i kali, přezdíván kolou a pije se i v sousedních státech.

Filed in: Jídlem a pitím