3:13 pm - Neděle Prosinec 16, 8351

Jak poznat kvalitní kávu

Autor obrázku: wagdi.co.uk

Je mnoho lidí, kteří mají rádi kávu a ráno, ani život bez ní už si ani nedokáží představit. Nemálokdy se však stává, že někdo pije pouze náhražky kávy a připravuje se tak o pocit, o chuť a o aroma, které nabízí pravá káva, nejlépe čerstvě umletá. A samozřejmě nelze srovnávat klasickou kávu s tou, kterou si lze koupit v automatech či v některých fast foodech.

Kvalitu kávy také lze poznat dle ceny …i když lidé nejčastěji kupují to, co je nejlevnější – to jim samozřejmě nemůže mít nikdo za zlé, protože krize doléhá na všechny a lepší to jen tak nebude.

Káva z obchoďáků

Snad každá domácnost si kupuje kávu ze supermarketů, hypermarketů aj. Je nejběžnější, obvykle dobrá a znají ji všichni.

Každý má samozřejmě rád jinou značku, resp. jinou chuť i aroma. Někdo má raději kávu značky Standard, někdo zase Jihlavanka nebo Jacobs … Kdo si jednou oblíbí nějakou značku, jen málokdy od ní upustí a ostatní kávy mu příliš po chuti nejsou. Ovšem i přesto snese snad každý kávu z automatu, která je rozpustná a chuti a vůni kávy, na kterou jste zvyklí, se ani nepřiblíží.

Rozpustná nebo klasická?

Kdo patří k pravým milovníkům kávy, ani ve snu by ho nenapadlo, že by pil kávu rozpustnou. Ta totiž postrádá především aroma a chuť, které poskytuje čerstvě zalitá syrová káva, resp. mletá kávová zrna.

I ty mají ovšem jisté kvality, a tak nelze srovnávat např. kávu z Mexika s kávou z Itálie. Rozpustná káva je však mnohdy lepším společníkem na cesty a díky své odlišné chuti se hodí k pokrmům, ke kterým se nehodí káva klasická.

Nejlepší káva je z Jižní Ameriky

Autor obrázku: Trees ForTheFuture

Kdo si potrpí na luxus, půlkilové balení kávy z obchoďáku ho spíše urazí …nejlepší káva je k nám totiž dovážena z dalekých zemí, zejména z Mexika a z Brazílie – tyto dvě země patří bezesporu ke kávovým velmocem světa.

Kvalita této kávy se však odráží na ceně – samotní majitelé kávových plantáží jsou nuceni prodávat kávu za velmi malé, ba až směšné částky, ovšem ti, kteří od nich kávu kupují, ji ostatním prodávají velmi draho – jde jim samozřejmě o svůj vlastní zisk, nežli o zisk těch, kteří dřou na plantážích od rána do večera.

Filed in: Jídlem a pitím