4:29 am - Středa Červen 28, 2017

Ingredience:

  • balíček lasagní 500g ( zakoupíte ve všech supermarketech)
  • 500 – 600g mletého vepřového masa
  • 1 cibule
  • olej (sádlo)
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 1 malá lžička bazalky
  • 1 malá lžička oregána
  • kečup (dle potřeby)
  • nastrouhaný sýr eidam

Bešamelová omáčka

  • 1 – 2 kostky jakéhokoliv neochuceného taveného sýru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíce másla
  • sůl

 Postup

Lasagne - recept

Hotové Lasagne

Na oleji nebo sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme mleté maso. Za stálého míchání ochutíme solí, rozmačkaným česnekem, bazalkou a oregánem, ke konci přidáme kečup. Masovou směs dusíme. Nakonec odstavíme a připravíme si bešamel:

Na másle opražíme hladkou mouku a po troškách přiléváme mléko, poté přidáme tavený sýr. Směs vmícháme do hustší omáčky a mícháme do té doby, než zmizí všechny hrudky. Nakonec omáčku trochu osolíme.

Pozor: Bešamel vaříme úplně nakonec!

 

Počet těstovinových lasagní si určíme dle velikosti pekáčku.
Při vaření lasagně nabudou, proto není nutné vařit celý balíček (500g).
Lasagně se vaří v neosolené vodě, 15 – 20 minut. Po uvaření se musí ihned vyndat a po jedné pokládat na velký tác nebo čistou plochu.
Já osobně použila 9 kusů lasagní na skleněný pekáček s rozměry:
délka 24cm x šířka 16cm x výška 6cm. (viz fotografie).

Vymastíme si pekáček a na dno dáme vrstvu lasagní, na ni vrstvu masové směsi, zalijeme bešamelem a posypeme strouhaným sýrem, opět vrstvu lasagní, masovou směs, bešamel a strouhaný sýr. Tento postup opakujeme, do té doby, než zaplníme celý pekáček.

Lasagně - jak krájetLasagne pečeme v troubě na 150 – 180 stupňů. Pečení trvá 30 – 45 minut. Hotovo je, když se na povrchu začnou z bešamelu tvořit hnědavé bublinky.

Po upečení necháme vychladnout a poté nakrájíme na větší kostky. Krájíme po vychladnutí, protože jinak by se nám lasagně rozjely a nedržely při sobě.

Přeji Vám dobrou chuť!

autor: Dana Boudová
obrázky: Dana Boudová

 

 

Filed in: Jídlem a pitím