3:13 pm - Úterý Prosinec 17, 2154

Slané dobroty z listového těsta

Překvapte rodinu nebo nečekanou návštěvu rychlým občerstvením v podobě lahůdek upečených z listového těsta. Stačí mít chlazené listového těsto neustále při ruce, pár základních ingrediencí v lednici nebo ve spíži a za pár minut Váš byt provoní neodolatelná slaná dobrota, po které se jen zapráší a hosté budou loudit recepty!

Mini rohlíčky se sušenými rajčaty

Blesková chuťovka, která skvěle doplní přátelské posezení u vína.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 250 g listového těsta
  • skleničku sušených rajčat naložených v oleji
  • vejce na potření
  • makové nebo sezamové semínko na posypání

Těsto vyválejte na milimetrový plát a nakrájejte z něj malé trojúhelníčky, přičemž dvě strany by měly být delší než zbývající. Sušená rajčata nakrájejte nadrobno, rozložte na připravené  tojúhelníčky a ty zaviňte do malých rohlíčků. Plech vyložte pečícím papírem, rohlíčky na ně naskládejte, potřete rozšlehaným vejcem a posypte makovým nebo sezamovým semínkem. Pečte při 200ºC po dobu asi 10 minut.

Listoví šneci s nivou

Šneci z listového těsta jsou oblíbenou pochoutkou mnohých z nás, vyzkoušejte proto i tuto lehce pikantní variantu.

Pro 4 až 6 osob si připravte:

  • 2 balení listového těsta
  • 240 g krájené slaniny
  • 2 svazky jarní cibulky
  • 1 sklenička nakládaných nebo sušených rajčat
  • 250 g nivy
  • vejce na potření
  • sezamové semínko na posypání

Listové těsto rozválejte na dva pláty, na každý z nich rozprostřete plátky slaniny a nasekanou jarní cibulku. Jeden plát ozdobte navíc i nasekanými rajčaty a nakonec oba pláty posypte strouhanou nivou. Pláty opatrně, ale pevně zarolujte do rolády a nožem nakrájejte na centimetr široká kolečka. Plech vyložte pečícím papírem a jednotlivé šneky na něj skládejte řeznou stranou dolů. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamovým semínkem. Šneky pečte asi čtvrt hodiny až dvacet minut při teplotě 180ºC.

Šátečky se špenátem a hermelínem

Jednoduchá rychlovka, která překvapí lahodnou chutí.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 1 balení listového těsta
  • lžíci másla
  • 350 g čerstvého špenátu
  • 2 hermelíny
  • 2 žloutky
  • kmín na posypání

Listové těsto rozválejte a nakrájejte na stejně velké čtverce o straně asi 5 cm. Na pánvi rozpusťte máslo, vsypte špenát, nechte ho zvadnout, osolte a odstavte z plotny. Hermelíny nakrájejte na plátky a rozdělte na čtverečky z těsta. Každý hermelín poté zakryjte podušeným špenátem a těsto přeložte tak, aby Vám vznikl trojúhelníkový šáteček. Každý šáteček přimáčkněte vidličkou k sobě, aby se Vám nerozpadl, potřete žloutkem a posypte kmínem. Pečte při 180ºC dozlatova, bude to trvat asi 15 minut.

Twistry s mozzarellou

Občerstvení pro malé i velké, které můžete snadno obměňovat volbou surovin.

Pro 4 osoby si připravte:

  • 1 listové těsto
  • 1 vejce
  • 2 – 3 mozzarelly
  • sušenou bazalku
  • čerstvé bazalkové lístky
  • sůl, pepř

Listové těsto rozválejte, překrojte na dva obdélníky a potřete rozšlehaným vejcem. Mozzarellu nastrouhejte nahrubo, smíchejte se sušenou i čerstvou bazalkou a ochuťte solí a čerstvě namletým pepřem. Sýrovou směs naneste na jeden plát těsta, přiklopte druhým plátem, lehce přitlačte k sobě a nožem nebo rádýlkem krájejte asi 2,5 cm široké proužky. Každý z nich opatrně zatočte kolem své osy, aby se překroutil. Tímto způsobem připravené twistry vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a konce lehce přimáčkněte, aby se nerozmotaly. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 10 – 15 minut při teplotě 180ºC.

Filed in: Jídlem a pitím