Jedlé dárky pro něj
Jedlé dárky pro něj
Je hezké, pokud koupíte svému partnerovi pod stromeček nový svetr, vyhlédnutou knížku nebo značkové hodinky. Co ho však překvapit i nějakou milou drobností navíc? A nejen jeho – nadělte každému pánovi v rodině něco dobrého na zub. Budou o to víc potěšeni, až zjistí, že dárek je vyrobený vlastnoručně a s láskou!
Slané sušenky se sýrem a sušenými rajčaty
Překvapte celofánovým sáčkem plným těchto netradičních keksů. Mají vskutku úžasnou chuť a při společné skleničce vína se po nich jen zapráší!
Na 25 kousků budete potřebovat:
- 140 g hladké mouky
- 100 g másla
- 30 g parmazánu
- 20 g sušených rajčat (ne v oleji)
- 20 g černých oliv
- lžíce nasekaných bylinek (oregano, tymián, rozmarýn)
- špetku soli
Olivy a rajčata nasekejte na malé kousky, smíchejte s ostatními surovinami a vypracujte vláčné těsto. Z něj vyválejte váleček o průměru asi 3,5 centimetru, zabalte ho do potravinové fólie a vložte na půl hodiny do mrazáku. Z vychlazeného těsta krájejte kolečka o tloušťce asi půl centimetru a skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pokud chcete mít keksy naparáděné, můžete je ozdobit lehkým přitlačením hrotu vidličky do těsta. Keksy pečte asi čtvrt hodiny při 160ºC a po upečení je nechte vychladnout na plechu.
Univerzální grilovací koření
Máte ve své rodině zapáleného Mistra Grilu? Potěšte ho dvojnásob a krom vysmeknutí poklony k jeho umění mu darujte i vlastnoručně namíchanou směs pro jeho zálibu. Příště můžete namíchat domácí marinádu nebo ochucený olej!
Připravte si:
- 1/3 hrnku hrubé mořské soli
- ¼ hrnku přírodního cukru krupice
- ¼ hrnku mleté papriky nebo paprikových vloček (k dostání např. v Marks & Spencer)
- 2 lžíce hrubě mletého černého pepře
- 2 lžíce sušeného oregana
- 2 lžíce sušeného tymiánu
- špetka chilli
Všechny přísady promíchejte, nasypte do celofánového kornoutu a ozdobně zavažte.
Lemon Curd
Kdo říká, že muži nemají rádi chleba nasladko? Zapomeňte však na jahodovou marmeládu a dopřejte svému drahému něco originálnějšího. Citrónové máslo neboli lemon curd. Určitě si ho užijete při společné snídani v posteli a využít ho můžete i při pečení dezertů.
Na jednu skleničku budete potřebovat:
- 4 žloutky
- 70 ml citrónové šťávy
- kůru ze dvou citronů (co nejjemněji nastrouhanou)
- 70 g přírodního cukru krupice
- 50 g másla
Všechny suroviny vložte do misky a promíchejte. Postavte ji nad vodní lázeň a za stálého míchání zahřívejte sedm až deset minut, dokud krém nezíská máslovou konzistenci, a naplňte jím připravenou skleničku.
Pralinky s fernetem
Myslíte si, že muži nejsou na sladké? Tak to se mýlíte! Zkuste je okouzlit domácí bonboniérou s alkoholem!
Na fernetovou bonboniéru si připravte:
- 150 g hořké čokolády
- 30 g mléčné čokolády na ozdobu
a na náplň:
- 120 g mléčné čokolády
- 10 g másla
- 70 ml smetany ke šlehání
- 20 ml fernetu
V kastrůlku svařte smetanu s fernetem, vložte nakrájenou mléčnou čokoládu a nechte ji rozpustit. Do zchladlé směsi přimíchejte změklé máslo. Hořkou čokoládu rozpusťte a nalijte do formy (na čokoládu nebo led) až po okraj. Čokoládu z formy zase vylijte zpět (jen, aby se utvořila čokoládové skořápka) a formu nechte pět minut otočenou dnem vzhůru v chladu.
Poté vzniklé důlky naplňte připraveným krémem, nechte v chladu zatuhnout a poté přelijte zbylou hořkou čokoládou. Pralinky nechte asi hodinu tuhnout, poté je vyklopte z formiček a ozdobte rozpuštěnou mléčnou čokoládou.
Rillettes
Tato klasická francouzská pochoutka se tradičně připravuje z kachny. Vyzkoušejte však tuto poněkud českou variantu z vepřového masa. Každý muž obdarovaný touto laskominou Vám bude ruce líbat!
Na rillettes budete potřebovat:
- 1 kg syrového vepřového sádla
- 500 g vepřové krkovice
- 500 g bůčku s kostí i kůží
- 500 g vepřového plecka
- 500 g vepřové kotlety s kostí
Sádlo nakrájejte na větší kostky, stejně tak i všechno ostatní maso – to však zbavte kostí a kůží. Do velkého kastrolu vložte sádlo a na mírném ohni ho škvařte. Jakmile zezlátne, přidejte po částech ostatní maso. Přilijte 750 ml vody, promíchejte, přiveďte k varu a nechte za občasného promíchání hodinu provářet.
Troubu předehřejte na 160ºC, kastrol přiklopte, vložte do trouby a maso v ní pečte tři hodiny (občas ho zkontrolujte a popřípadě podlijte trochou vody). Po třech hodinách osolte dvěma lžičkami soli, přidejte odřezané kosti a kůže z masa, vraťte do trouby a pečte bez poklice další tři hodiny.
Před koncem pečení maso okořeňte čerstvě mletým pepřem. Děrovanou naběračkou vyjměte kosti, kůže a větší kusy sádla, a nechte hodinu chladnout. Poté z kastrolu vyberte nebo slijte tuk a maso dlouho míchejte a rozmačkávejte na jednotlivá vlákna (jde to snadno). Maso lžící rozdělte do připravených nádob (varné misky, zavařovací sklenice, keramické nebo porcelánové nádobky, kastrůlky, ..) a nakonec ho zalijte odebraným sádlem. Nechte vychladnout a uschovejte v lednici.