5:12 pm - Pátek Říjen 18, 2019

Jedlé dárky pro něj

Hedy

Jedlé dárky pro něj

Je hezké, pokud koupíte svému partnerovi pod stromeček nový svetr, vyhlédnutou knížku nebo značkové hodinky. Co ho však překvapit i nějakou milou drobností navíc? A nejen jeho – nadělte každému pánovi v rodině něco dobrého na zub. Budou o to víc potěšeni, až zjistí, že dárek je vyrobený vlastnoručně a s láskou!

Slané sušenky se sýrem a sušenými rajčaty

Překvapte celofánovým sáčkem plným těchto netradičních keksů. Mají vskutku úžasnou chuť a při společné skleničce vína se po nich jen zapráší!

Na 25 kousků budete potřebovat:

  • 140 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 30 g parmazánu
  • 20 g sušených rajčat (ne v oleji)
  • 20 g černých oliv
  • lžíce nasekaných bylinek (oregano, tymián, rozmarýn)
  • špetku soli

Olivy a rajčata nasekejte na malé kousky, smíchejte s ostatními surovinami a vypracujte vláčné těsto. Z něj vyválejte váleček o průměru asi 3,5 centimetru, zabalte ho do potravinové fólie a vložte na půl hodiny do mrazáku. Z vychlazeného těsta krájejte kolečka o tloušťce asi půl centimetru a skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pokud chcete mít keksy naparáděné, můžete je ozdobit lehkým přitlačením hrotu vidličky do těsta. Keksy pečte asi čtvrt hodiny při 160ºC a po upečení je nechte vychladnout na plechu.

Univerzální grilovací koření

Máte ve své rodině zapáleného Mistra Grilu? Potěšte ho dvojnásob a krom vysmeknutí poklony k jeho umění mu darujte i vlastnoručně namíchanou směs pro jeho zálibu. Příště můžete namíchat domácí marinádu nebo ochucený olej!

Připravte si:

  • 1/3 hrnku hrubé mořské soli
  • ¼ hrnku přírodního cukru krupice
  • ¼ hrnku mleté papriky nebo paprikových vloček (k dostání např. v Marks & Spencer)
  • 2 lžíce hrubě mletého černého pepře
  • 2 lžíce sušeného oregana
  • 2 lžíce sušeného tymiánu
  • špetka chilli

Všechny přísady promíchejte, nasypte do celofánového kornoutu a ozdobně zavažte.

Lemon Curd

Kdo říká, že muži nemají rádi chleba nasladko? Zapomeňte však na jahodovou marmeládu a dopřejte svému drahému něco originálnějšího. Citrónové máslo neboli lemon curd. Určitě si ho užijete při společné snídani v posteli a využít ho můžete i při pečení dezertů.

Na jednu skleničku budete potřebovat:

  • 4 žloutky
  • 70 ml citrónové šťávy
  • kůru ze dvou citronů (co nejjemněji nastrouhanou)
  • 70 g přírodního cukru krupice
  • 50 g másla

Všechny suroviny vložte do misky a promíchejte. Postavte ji nad vodní lázeň a za stálého míchání zahřívejte sedm až deset minut, dokud krém nezíská máslovou konzistenci, a naplňte jím připravenou skleničku.

Pralinky s fernetem

Myslíte si, že muži nejsou na sladké? Tak to se mýlíte! Zkuste je okouzlit domácí bonboniérou s alkoholem!

Na fernetovou bonboniéru si připravte:

  • 150 g hořké čokolády
  • 30 g mléčné čokolády na ozdobu

a na náplň:

  • 120 g mléčné čokolády
  • 10 g másla
  • 70 ml smetany ke šlehání
  • 20 ml fernetu

V kastrůlku svařte smetanu s fernetem, vložte nakrájenou mléčnou čokoládu a nechte ji rozpustit. Do zchladlé směsi přimíchejte změklé máslo. Hořkou čokoládu rozpusťte a nalijte do formy (na čokoládu nebo led) až po okraj. Čokoládu z formy zase vylijte zpět (jen, aby se utvořila čokoládové skořápka) a formu nechte pět minut otočenou dnem vzhůru v chladu.

Poté vzniklé důlky naplňte připraveným krémem, nechte v chladu zatuhnout a poté přelijte zbylou hořkou čokoládou. Pralinky nechte asi hodinu tuhnout, poté je vyklopte z formiček a ozdobte rozpuštěnou mléčnou čokoládou.

Rillettes

Tato klasická francouzská pochoutka se tradičně připravuje z kachny. Vyzkoušejte však tuto poněkud českou variantu z vepřového masa. Každý muž obdarovaný touto laskominou Vám bude ruce líbat!

Na rillettes budete potřebovat:

  • 1 kg syrového vepřového sádla
  • 500 g vepřové krkovice
  • 500 g bůčku s kostí i kůží
  • 500 g vepřového plecka
  • 500 g vepřové kotlety s kostí

Sádlo nakrájejte na větší kostky, stejně tak i všechno ostatní maso – to však zbavte kostí a kůží. Do velkého kastrolu vložte sádlo a na mírném ohni ho škvařte. Jakmile zezlátne, přidejte po částech ostatní maso. Přilijte 750 ml vody, promíchejte, přiveďte k varu a nechte za občasného promíchání hodinu provářet.

Troubu předehřejte na 160ºC, kastrol přiklopte, vložte do trouby a maso v ní pečte tři hodiny (občas ho zkontrolujte a popřípadě podlijte trochou vody). Po třech hodinách osolte dvěma lžičkami soli, přidejte odřezané kosti a kůže z masa, vraťte do trouby a pečte bez poklice další tři hodiny.

Před koncem pečení maso okořeňte čerstvě mletým pepřem. Děrovanou naběračkou vyjměte kosti, kůže a větší kusy sádla, a nechte hodinu chladnout. Poté z kastrolu vyberte nebo slijte tuk a maso dlouho míchejte a rozmačkávejte na jednotlivá vlákna (jde to snadno). Maso lžící rozdělte do připravených nádob (varné misky, zavařovací sklenice, keramické nebo porcelánové nádobky, kastrůlky, ..) a nakonec ho zalijte odebraným sádlem. Nechte vychladnout a uschovejte v lednici.

Single content advertisement bottom
Related posts
Your comment?
Leave a Reply