5:34 pm - Pátek Říjen 18, 2019

Turecká kuchyně

Hedy

Turecká kuchyně

Když se řekne Turecko, spousta lidí si mimo vzpomínku na dovolenou vybaví tureckou kávu nebo turecký med. Zajímavé je to, že ani jedna pochutina z Turecka nepochází. To ale neznamená, že by tato země byla na gastronomii chudá. Ba právě naopak, patří mezi světově nejrozmanitější kuchyně světa.

Za svoji rozmanitost vděčí Turecko své rozsáhlé poloze a netradičnosti celé země. Jsou zde znatelné jak vlivy z okolí, tak mnoha národů a dalších prvků. Hlavní ingredience tradiční turecké kuchyně je zelenina, zejména rajčata, papriky, lilek, cibule, česnek, olivy, dále spousta ovoce, med, slaný čerstvý sýr, samozřejmě i plody moře a za koření je to nejvíce koriandr, máta, paprika, pepř, petržel, kmín a kopr. Z masa je to kuřecí, jehněčí a skopové. Na vepřové zde zapomeňte.

Autor obrázku: fugzu

Turecký chléb – pide

Častou přílohou mnoha tureckých pokrmů je turecký chléb, zvaný pide. Byli bychom na omylu, kdybychom předpovídali, že jde o klasické pečivo, podobné tomu našemu chlebu. Pide je spíše jakási chlebová placka z bílého těsta a skvěle chutná se zapečeným sýrem. Většina Turků si chléb připravují čerstvý sami doma.

Kebab

Víte, jaký rozdíl je mezi gyrosem a kebabem? Tak zejména ten, že kebab nikdy nebude obsahovat vepřové maso, ale také ten, že gyros to prakticky to stejné jídlo, jenže pochází z Řecka, kdyžto kebab je pečené maso, postupně odkrajované a vkládané do pečiva spolu se zeleninou, ale v Turecku. Pokud nevěříte a chcete pravý kebab ochutnat, a ochutnávku spojit s plánovanou cestou do Turecka, doporučení zní jasně – nedávejte si kebab nikde na ulici. Maso zde může výt kontaminované a místo úžasné dovolené vás budou čekat dny a týdny s nepříjemnými a omezujícími pocity.

Kefte, nebo také köfte

Jsou masové placičky, něco jako naše karbanátky. Mleté maso, jemně okořeněné, tvarované do placiček a ty jsou smažené. Podávají se nejčastěji s grilovanou zeleninou. Uvařte si kofte, jistě si pochutnáte!

Pilaf

Pilaf je obdoba u nás známého rizota. Jednou z hlavních surovin je lilek a další zelenina a pak také luštěniny. Mimo rýže se k výrobě používá také bulgur, což je namletá pšenice.

Lahmacun

Turci mají i svůj vlastní recept na pizzu. Na tradiční turecký chléb, tedy pide jsou vrstvena rajčata, maso, česnek, koření, olivový olej a případně další suroviny. Peče se v troubě a ihned podává.

Autor obrázku: Ekke

Manti

Skvělým pokrmem pro odlehčení a osvěžení v případě horkých dnů je tu manti, pokrm z těstovin, jogurtu, masa (nejčastěji jehněčího), česneku, cibule a koření. Prakticky jde o obdobu italských raviol, tedy malých kousků těstovin plněné masovou směsí. Podává se k nim omáčka z jogurtu, česneku a rajčat.

Baklava

A na závěr sladká tečka. Tato je skutečně sladká. Jde o desert, který je znám nejen v Turecku, ale i dalších mnoha státech v okolí. Zde se těsto klade na plech a plní směsí oříšků, mandlí, pistácií smíchané se skořicí, medem a také hřebíčkem. Poté se zakape rozpuštěným máslem s cukrem a vrství další těsto, a vše se opakuje, až jsou celkem tři vrstvy těsta.

Ayran

Turci jsou známí abstinenti a pijani různých čajů. Avšak mimo to pijí i poněkud zvláštní nápoj, zvaný ayran, což je směs bílého jogurtu, česneku, soli a ředěného vodou. Možná zvláštní, ale pro horký den osvěžující. Vyplatí se alespoň ochutnat.

Single content advertisement bottom
Related posts
Your comment?
Leave a Reply